Vijesti

Jahorina se punom parom sprema za zimsku sezonu: Projekat izgradnje šestosjednih žičara vrijedan 18.300.000 KM

08.10.2009. 09:14 / Izvor: Glas Srpske

Izgradnja dvije šestosjedne žičare na Jahorini, koja bi trebalo da bude završena do kraja godine, je kapitalan projekat koji će doprinijeti poboljšanju usluga i povećanju broja turista.

Rekao je to "Glasu Srpske" direktor Olimpijskog centra Jahorina Branko Koroman i dodao da se radovi izvode planiranom dinamikom i da bi trebalo da budu završeni prije početka turističke sezone.

"Trenutno se dopremaju stubovi i ostali dijelovi koji su u sklopu žičare. S obzirom na trenutnu situaciju na terenu, radovi će najvjerovatnije biti završeni do predviđenog roka, odnosno do kraja decembra", istakao je Koroman.

On je rekao da je gradnja šestosjednih žičara kapitalan projekat koji će imati izuzetno veliki značaj za planinu sa najboljim ski-stazama u regionu.

Koroman kaže da je projekat veoma bitan i zbog činjenice da Jahorina posljednjih nekoliko godina bilježi značajan pad u broju turista.

"Taj pad je posebno došao do izražaja kada je u zemljama u okruženju došlo do investiranja odnosno do projekata kakav je ovaj koji se trenutno realizuje na Jahorini. Zbog toga je ova velika investicija još značajnija i predstavlja ogroman iskorak za Jahorinu. Realizacijom ovog projekta očekujemo da će našu olimpijsku ljepoticu posjetiti mnogo veći broj turista nego što je to do sada bilo", naglasio je Koroman.

Dodao je da samo potpisivanje ugovora, koje je u avgustu upriličeno u pet do 12 časova, govori da je ovo bio posljednji trenutak da se nešto uradi kako bi se turisti zadržali na Jahorini ali i privukli novi gosti.

Izgradnjom ovih žičara, kaže, Jahorina će ići u korak sa skijaškim centrima u regionu.

"S obzirom na to da će Srbija vjerovatno od 1. januara naredne godine imati liberalizaciju viznog režima, smatram da moramo imati dodatni kvalitet i usluge kako bismo zadržali turiste", naglasio je Koroman.

Projekat izgradnje žičara vrijedan je 18.300.000 maraka, a novac za izgradnju žičara obezbijeđen je dokapitalizacijom. Puštanjem u rad dva šestosjeda, kapaciteti vertikalnog transporta biće udvostručeni. Osim postavljanja novih žičara na Jahorini će se raditi i generalni remont postojećih instalacija.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti