Jahte i gliseri iz loparskog sela Smiljevac osvojili Evropu

02.04.2014. 08:47 / Izvor: capital.ba

Podmajevičko selo Smiljevac kod Koraja, u opštini Lopare, već desetak godina poslovno je povezano sa Evropskom unijom, koliko dugo porodično preduzeće "Smiljevac prom" u ovom selu proizvodi čamce i jahte

Podmajevičko selo Smiljevac kod Koraja, u opštini Lopare, već desetak godina poslovno je povezano sa Evropskom unijom, koliko dugo porodično preduzeće "Smiljevac prom" u ovom selu proizvodi čamce i jahte od poliestera, koje kupuje bogata evropska klijentela.

Goran Gajić, direktor "Smiljevac proma" objašnjava za poslovni portal CAPITAL.ba da ovih dana isporučuju glisere za Hrvatsku, te da očekuju značajne poslove i u ovoj godini.

"Od 1989. godine pekli smo ovaj zanat u austrijskoj firmi „Sunbeam Yachts“. Kada smo prije deset godina otpočeli proizvodnju čamaca i jahti u Smiljevcu, naš poslovni partner u Austriji za prve isporuke je rekao da su dobre, dok je već za drugu isporuku rekao da radimo bolje od njih. Od prošle godine ponovo je oživjela proizvodnja i u našoj fabrici, jer je evidentno da u evropskim zemljama ekonomska kriza postepeno jenjava i da nastupa period ekonomskog oporavka“, ističe Gajić.

Gajić kaže da „Smiljevac prom“ funkcioniše kao tipično porodično preduzeće, jer je u proizvodnju čamaca i jahti uključena i njegova supruga Vajka, sin Milan, svastika Ljubica i njen suprug Milenko Babić.

"Svojevremeno smo zapošljavali devet radnika, pa je ta brojka smanjena na pet radnika zbog  ekonomske krize. Ponovo se nadamo da ćemo povećati broj zaposlenih za nekoliko radnika. Proizvodimo čamce dužine oko četiri metra, jahte dužine od sedam, osam i devet metara. Odnedavno radimo i cisterne za prskalice", kaže Goran Gajić.

Dvadesetogodišnje iskustvo u proizvodnji jahti i čamaca od poliestera svrstalo je "Smiljevac prom" u respektabilno malo preduzeće za koje znaju mnogi bogati Evropljani.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti