Japan planira otvaranje fabrike u Konjicu

03.03.2019. 08:29 / Izvor: Fena
Japan planira otvaranje fabrike u Konjicu

Ambasador Japana u Bosni i Hercegovini Hideyuki Sakamoto smatra da BiH ima jako puno potencijala, ali treba da radi na privlačenju stranih investicija.

Ambasador Japana u Bosni i Hercegovini Hideyuki Sakamoto smatra da BiH ima jako puno potencijala, ali treba da radi na privlačenju stranih investicija.

Uz čestitke građanima BiH povodom 1. marta, Dana nezavisnosti BiH, ambasador Sakamoto je za Fenu kazao da je prioritet Vlade Japana pomoći građanima, olakšati im život, posebno onima koji su u velikoj socijalnoj potrebi.

"Bilateralna saradnja BiH i Japana će biti proširena u svim segmentima, a kada se nova bh. vlada stabilizira, ekonomska saradnja će biti podignuta na veći nivo", istakao je ambasador Sakamoto.

U tom smislu, zainteresirani su posebno za Konjic koji ima razvijenu metaluršku privredu, i gdje Japan planira otvaranje fabrike.  

"Želimo da proširimo bilateralni sporazum sa fokusom na ekonomsku saradnju", kazao je on i dodao da je i kultura bitan element saradnje.

Dodao je da će kulturna saradnja biti podignuta na veći nivo, jer upoznavanje s kulturnom baštinom i suvremenim dostignućima BiH i Japana doprinosi boljem upoznavanju naroda dviju država.  

Reforma BiH je izuzetno važna stavka ne samo za BiH, ali je ambasador upozorio da se treba fokusirati i na okoliš i ruralni razvoj, jer BiH obiluje prirodnim ljepotama i bogatstvom.

Na pitanje postoji li zainteresiranost japanskih investitora za BiH, Sakamoto je kazao da ima jako zainteresiranih biznismena koji bi rado ulagali u razvoj BiH.

"Perspektiva BiH je dobra i predstoji joj dobra budućnost. Postoji tendencija ulaganja u BiH, čak se investitori takmiče. BiH je privlačna za investiranje, ima jako puno potencijala, ali treba da se pripremi za sve te aktivnosti", zaključio je ambasador Japana u BiH Hideyuki Sakamoto u razgovoru za Fenu.

Vlada Japana pridaje veliku važnost osnovnim sektorima, uključujući obrazovanje, zdravstvo i deminiranje u BiH, u okviru šeme Grant pomoći za Temeljne projekte ljudske sigurnosti (GAGP), koji su započeli s implementacijom 1996. godine.

Ukupna suma je dostigla više od 18 miliona eura (oko 35 miliona KM) u posljednjih 20 godina, a sredstva su utrošena za gradnju, obnovu i opremanje objekata za 31 projekt u sektoru zdravstva i 80 projekata u sektoru obrazovanja u cijeloj državi.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti