Japanci predstavili stanje javnog prijevoza u KS, uskoro izrada strategije

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Japanci predstavili stanje javnog prijevoza u KS, uskoro izrada strategije

10.10.2019. 08:14 / Izvor: Akta.ba

Nacrt istraživanja, koji je urađen na osnovu prikupljenih podataka o javnom prijevozu u Kantonu Sarajevo (KS), jučer su prezentirali konsultanti jedne od najpoznatijih japanskih firmi, Nippon Koei, ministru saobraćaja KS Adnanu Šteti.

Inače, ovo resorno ministarstvo apliciralo je kod Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA) za realizaciju projekta "Razvoj javnog gradskog saobraćaja sa ciljem povećanja mobilnosti stanovništva i smanjenja zagađenja zraka na području Kantona Sarajevo".

"Nakon ovog nacrta Ministarstvo kreće u razradu smjernica strategije javnog prijevoza u Kantonu Sarajevo (KS). Planiramo da u decembru na sjednici Skupštine zastupnicima prezentiramo Plan reorganizacije sanacije Javnog komunalnog preduzeća GRAS, Smjernice i strategiju javnog prijevoza u KS za narednih deset godina i Nacrt zakona o javnom prijevozu", poručio je Šteta.

Istakao je kako se radi o krucijalnim stvarima, koje su po njegovom mišljenu, vrlo važne za kompletan razvoj saobraćaja u Kantonu Sarajevo.

Predstavnik kompanije Nippon Koei je naveo kako je u ovom nacrtu sadržana analiza trenutnog stanja i prijedlozi budućih mjera.

Inače, prema odobrenju Vlade Japana i glavnog ureda JICA njihovi konsultanati prikupljali su podatke o javnom prijevozu u KS, tokom svog boravka u našem gradu, saopćeno je iz Pres-službe KS. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti