Jasmin Hamza, direktor Predstavništva u Sarajevu TÜV SÜD Sava d.o.o. Ljubljana o izmjenama u sistemu certifikacije

22.10.2008. 14:35 / Izvor: eKapija.ba
Jasmin Hamza, direktor Predstavništva u Sarajevu TÜV SÜD Sava d.o.o. Ljubljana o izmjenama u sistemu certifikacije

ISO (International Standardization Organization ili Međunarodna organizacija za standardizaciju) je svjetski poznata federacija nacionalnih tijela za standardizaciju. Rad na pripremi međunarodnih standarda odvija se u ISO tehničkim komitetima čiji je glavni zadatak priprema međunarodnih standarda.

Kompanija TÜV SÜD Sava d.o.o. Ljubljana je u sastavu njemačke poslovne grupacije TÜV SÜD, vodeće u svijetu na području usluga savjetovanja, inspekcije, ispitivanja, stručnih ekspertiza, certifikacije i edukacija.

S obzirom na to da su oni jučer obilježili deset godina od izdavanja prvih ISO certifikata, iskoristili smo priliku i razgovarali sa Jasminom Hamzom, direktorom TÜV SÜD Sava d.o.o. Ljubljana, Predstavništvo u Sarajevu.

Kako je na pomenutoj ceremoniji rečeno da će krajem 2008. godine nastupiti neke izmjene u sistemu certifikacije i izmjenama standarda ISO 9001 koji će nastupiti krajem ove godine, naš sagovornik kaže da standarde sistema upravljanja donosi međunarodna organizacija ISO.

"Oni vrše reviziju svakih osam godina. Znači prethodni standard je bio ISO 9001:2000, izdat 15.12.2000. godine, tako da ove godine dolazi do njegove revizije. Njegova revizija neće biti toliko značajna kao što je bila revizija prethodnog, ali će ipak ukazati na ispunjenje zakonskih zahtjeva i ocjenu zadovoljstva kupaca, kao i na sistem upravljanja kooperanata tj. firmi koje imaju ovaj standard", objasnio je Hamza.

Znači, ako kooperant nema izgrađen sistem upravljanja međunarodnim standardom, onda firma koja ga ima mora provjeriti vrlo snažan nadzor nad kooperantom da bi sveukupan proizvod za koji je firma odgovorna koja ima certifikat zadovoljila sve uslove kvaliteta, dodao je on.

TÜV SÜD Sava ima 120 klijenata iz oblasti industrijskih servisa i iz oblasti sistema upravljanja.

"Iz oblasti sistema upravljanja neki od naših najvećih klijenata je UNITIC, Tvornica Cementa Kakanj, Cementara Lukavac, ArcelorMittal Zenica, a kada je u pitanju certifikacija industrijskog servisa tu bih posebno naglasio našu buduću saradnju sa TE Kakanj, zatim imamo značajnu saradnju sa Metalno d.d. Zenica koja je izgradnjom sistema zavarivanja napravila značajnu saradnju sa njemačkom firmom DIA", kazao je direktor Hamza za eKapija.ba.

Kada su u pitanju ASME standardi za firme koje izvoze na tržišta Amerike i Kanade, ovu uslugu TÜV SÜD Sava nudi preko vlastitih ASME inspektora. A da li u BiH postoje firme koje posjeduju ovaj certifikat, direktor TÜV SÜD Sava u Sarajevu kaže da za sada ne postoji firma koja ga posjeduje.

"Nekada je to bila firma Ital invest, dakle ona je izvozila u Ameriku i Kanadu ali je nakon privatizacije otišla u stečaj. Ja se nadam da ćemo u budućnosti imati takvih firmi i mi smo spremni podržati ih, jer izvoz u SAD i Kanadu, što se nas tiče, nije uopće upitan", naglasio je on.

Pored ASME standarda, novina je i certifikat za zaštitu informacija ISO 27001:2005 koji firmama i institucijama omogućava zaštitu kako papirne, tako i elektronske informacije.

"Ovaj standard će biti izuzetno zahtjevan. Trenutno radimo sa firmom Infosoft d.o.o. Sarajevo koja je prva firma u BiH koja je to pokrenula. Mislim da ćemo do polovine 2009. godine završiti taj projekat i oni će biti prvi koji će posjedovati ovaj certifikat".

Inače, ovaj certifikat je, prema njegovim riječima veoma dragocjen za javne ustanove, s obzirom na to da je zaštita informacija veoma bitna. Ustanovljen je 2007. godine i u svijetu trenutno ima oko 1000 firmi koje ga posjeduju, u Hrvatskoj dvije, a u Srbiji i Sloveniji po jedna.

U predstavništu TÜV SÜD Sava u Sarajevu trenutno radi dvoje uposlenih, s tim da imaju 12 spoljnih saradnika raspoređenih po svim kantonima i regionalnim centrima, kao i u RS, tako da pokrivaju cijelo područje Bosne i Hercegovine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti