Javni, poslovni i građanski sektor BIH unaprjeđuju pravni okvir za dobročinstvo

26.02.2021. 11:45 / Izvor: Akta.ba
Javni, poslovni i građanski sektor BIH unaprjeđuju pravni okvir za dobročinstvo

Da li ste znali da zbog nedostatka jasnog pravnog okvira u BiH godišnje bacamo 500 tona hrane pred istek roka.

Da li ste znali da zbog nedostatka jasnog pravnog okvira u BiH godišnje bacamo 500 tona hrane pred istek roka, uništavamo robu zaplijenjenu na carini ili ne uspijevamo dobiti donirana kolica za osobe sa poteškoćama u kretanju zbog troškova carine ili PDV-a? Istovremeno ogroman broj ljudi živi u siromaštvu ili na rubu siromaštva, a u posebno lošim uslovima žive osobe sa invaliditetom.

Upravo zbog ovakvih i sličnih situacija, Fondacija Mozaik i njeni partneri su u prethodna 3 dana održali online konferenciju na kojoj je preko 170 predstavnika i predstavnica građanskog, javnog i poslovnog sektora iz cijele BiH navodilo slične primjere i davalo prijedloge kako sistemski unaprijediti situaciju, uz dogovor svih uključenih aktera.

Učesnici i učesnice konferencije su izrazili želju da se individualno više uključe, a da zajedno, na svim nivoima u BiH, unaprijede ekosistem i pomognu porodicama, pojedincima i pojedinkama u stanju potrebe.  Aktivnosti su dio projekta Pravni okvir za filantropiju koji finansira USAID, a implementira Fondacija Mozaik u partnerstvu sa Fondacijom Hastor, Udruženjem Pomozi.ba i Mrežom za izgradnju mira iz BiH i Fondacijama Katalist i Trag iz Srbije.

Fondacija Mozaik i partneri pozivaju sve ljude dobre volje, iz organizacija građanskog društva, javnog i poslovnog sektora, da se registruju na https://filantropija.lonac.pro i da se pridruže ovoj vrijednoj inicijativi.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti