Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Javni poziv notarima u Federaciji BiH

Porezna uprava FBiH poziva službu notara da u cilju efikasnije provedbe navedenih zakona.

11.01.2020. 08:19 / Izvor: Akta.ba

Porezna uprava Federacije BiH poziva notare u Federaciji BiH da, kao nosioci javne službe koja mora funkcionirati za dobrobit građana i pravnog sistema, prilikom obavljanja pravnih poslova čiji je predmet prijenos ili stjecanje vlasništva ili drugih stvarnih prava na nekretninama vode računa o izmirenim poreznim obavezama fizičke osobe/pravnog subjekta koji se pojavljuju u postupku prijenosa.

Porezna uprava FBiH ukazuje na odredbu člana 31. stav 1. Zakona o Poreznoj upravi Federacije BiH kojim je propisana odgovornost osobe koja kupi ili primi na poklon imovinu (primalac) druge osobe (prenosioca) za porezne obaveze prenosioca, ako je znalo ili imalo razlog da zna da je prenositelj tu imovinu prenio na primaoca u cilju izbjegavanja plaćanja porezne obaveze.

Također, stavom 1. i 3. člana 18. Zakona o finansijskom poslovanju  propisano je postupanje poduzetnika (pravnih lica koji samostalno obavljaju djelatnost proizvodnje i prodaje proizvoda i vrše usluge na tržištu radi stjecanja dobiti u skladu s propisom o privrednim društvima i fizičko lice koje samostalno obavlja privrednu djelatnost u skladu sa propisom o obrtu i srodnim djelatnostima) u uslovima nelikvidnosti.

"Odnosno da poduzetnik u stanju nelikvidnosti ne smije obavljati nikakva plaćanja osim onih koja su nužna za redovno poslovanje niti smije poduzimati radnje koje bi za posljedicu imale oštećenje ili dovođenje povjerilaca u neravnopravan položaj.  To podrazumijeva preusmjeravanje novčanih i finansijskih tokova na druge osobe, davanje zajma, isplaćivanje akontacije dobiti ili dobiti, isplaćivanje dividende, obavljanje prijenosa prava na treće osobe, naročito na povezana društva, nabavka putničkih automobila i rezervnih dijelova za takva prijevozna sredstva, izdaci za poslovne zabave i smještaj i izdaci obveznika za reprezentaciju", navodi se.

Osim toga, članom 55. stavom 1. Zakona o porezu na dobit (“Službene novine Federacije BiH’’) propisano je da obveznik ne može vršiti isplate iz dobiti ako na dan isplate ima neizmirenih obaveza na osnovu direktnih poreza i/ili doprinosa ili obaveza prema zaposlenicima sa osnova prihoda od nesamostalne djelatnosti.

"Stavom 2. istog člana je propisano da obveznik ne može davati pozajmice ili vršiti prijenos imovine na druga pravna lica ukoliko ima neizmirenih obaveza na osnovu plaćanja javnih prihoda ili obaveza prema zaposlenicima sa osnova prihoda od nesamostalne djelatnosti", navodi se u saopćenju Porezne uprave FBiH.                                                  

Porezna uprava FBiH poziva službu notara da u cilju efikasnije provedbe navedenih zakona, prilikom sačinjavnja kupoprodajnih ugovora vode računa o naprijed navedenom i na taj način zaključenjem ugovora izbjegnu rizik nepoštivanja zakona, odnosno da zatraži uvjerenje o izmirenim poreznim obavezama.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti