Javni poziv poslodavcima Živinica: Ide raspodjela milion KM budžetskog suficita

23.07.2020. 12:55 / Izvor: Akta.ba
Javni poziv poslodavcima Živinica: Ide raspodjela milion KM budžetskog suficita

Posebna pažnja je posvećena malim i srednjim preduzećima koja su motor naše privrede i koja su najviše pogođena stanjem nesreće.

Gradonačelnik Živinica Samir Kamenjaković  izdvojio je iz budžeta milion konvertibilnih maraka za novčanu podršku poslovnim subjektima sa područja Grada Živinice te je objavljen i javni poziv.

Pomoć je utvrđena Programom mjera podrške privredi Grada Živinice za ublažavanje negativnih ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom korona virusa COVID-19.

Od posljedica korona virusa došlo je do smanjenja privrednih aktivnosti i proizvodnje, što je automatski značilo i pad prihoda koji su ekonomski oslabili privredne subjekte, tako da će pomoć od milion KM značajno ubrzati oporavak privrede na teritoriji Grada Živinice.

Gradonačelnik Kamenjaković je naveo, da je Grad Živinice imao suficit od 1,2 miliona KM i da je u ovom slučaju taj novac proslijeđen za pomoć privredi.

Ubrizgavanje ovog novca u privredu, sigurno će pomoći poslodavcima i uposlenicima koji su ostali finansijski uskraćeni za mjesec mart. Posebna pažnja je posvećena malim i srednjim preduzećima koja su motor naše privrede i koja su najviše pogođena stanjem nesreće.

Finansijska pomoć biti će uplaćena svim privrednim subjektima koji ispunjavaju kriterijume javnog poziva.

Osim finansijske pomoći, Grad Živinice je ukinuo i komunalne naknade u periodu od četiri mjeseca za vrijeme trajanja pandemije.

“Kao što smo i obećali prije nekoliko mjeseci da ćemo jedan milion konvertibilnih maraka iz budžeta Grada Živinice dati u našu privredu evo to realizujemo kroz javni poziv. Željeli smo ustvari da damo i da ubrizgamo novac u potrošnju. Željeli smo ublažiti negativne ekonomske posljedice izazvane pandemijom korona virusa. Bila su tri paketa pomoći privredi. Jedan je bio od strane Federacije, drugi od strane Tuzlanskog kantona i treći je od naše lokalne zajednice. S obzirom na to da smo u budžetu imali suficit imali smo mogućnost da damo podršku našim privrednim subjektima", navode Kamenjaković.

Odlučili su, dodaje, dati podršku privredi pu vrijednosti od milion maraka. Žele dati subvencije svim privrednim subjektima koji su u mjesecu martu bili obuhvaćeni posljedicom zabrane rada i onima kojima je prihod pao 20% u odnosu na isti period prošle godine.

"Željeli smo proširiti našu podršku privredi, te smo osim finansijskih sredstava od milion maraka koje smo obezbjedili za naše stanovništvo, obezbjedili smo i ukidanje komunalnih naknada za četiri mjeseca perioda stanja nesreće, te će i ta sredstva ostati našim privrednim subjektima. Željeli smo da premostimo taj jaz gubitka sredstava i dobiti, da mi kao lokalna zajednica damo pomoć privredi. S obzirom da smo imali suficit budžeta bili smo u mogućnosti to i realizovati. Pomoć privredi se ogleda u najvećem dijelu kod malih i srednjih preduzeća, gdje je po meni najveća šteta je napravljena jer oni su direktno bili vezani ovom odlukom da ne mogu funkcionisati i da ne mogu raditi", ističe on.

Smatra da će ubrizgavanje ovog novca u privredu sigurno pomoći našim poslodavcima i njihovim uposlenicima koji su ostali finansijski uskraćeni za mjesec mart. Osim ovoga, istražuju dodatne mogućnosti kako da preko budžeta pomognu privredi.

"Ako nemamo jaku privredu i ako nemamo potrošnju, nećemo imati punjenje bužeta. Ako nemammo punjenje budžeta realizacija projekata će zastati. Hvala Bogu da smo bili likvidni i da smo imali suficit u budžetu kako bi mogli uraditi sve projekte koji su planirani u budžetu našeg Grada i da možemo našoj privredi dati milion maraka na raspolaganje za podršku u ovom stanju koje nas je zadesilo", zaključuje Kamenjaković.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti