Javni poziv privrednicima sa područja opštine Laktaši za dodjelu subvencija

10.07.2020. 10:56 / Izvor: Akta.ba
Javni poziv privrednicima sa područja opštine Laktaši za dodjelu subvencija

Opština Laktaši je definisala mjere podrške poslovnim subjektima sa sjedištem na području opštine Laktaši čiji je rad zbog epedimije izazavane novim virusom korana.

Opština Laktaši je definisala mjere podrške poslovnim subjektima sa sjedištem na području opštine Laktaši čiji je rad zbog epedimije izazavane novim virusom korana  (COVID-19) bio zabranjen, ograničen ili otežan.

Pravo na podršku se ostvaruje prijavom na “Javni poziv poslovnim subjektima sa područja opštine Laktaši za dodjelu subvencija u cilju ublažavanja ekonomskih posljedica izazvanih novim virusom korona (COVID-19)“.

Javnim pozivom su definisani uslovi koje poslovni subjekti moraju ispuniti da bi ostvarili pravo na dodjelu subvencije za iznos:

  • komunalne takse za isticanje poslovnog imena,
  • naknade za zauzimanje javne površine i
  • dijela kamate po kreditima za mikro i mala preduzeća i preduzetnike na području opštine Laktaši.

Korisnici subvencije mogu biti poslovni subjekata koji na dan 31.12.2019. godine po osnovu komunalne takse na isticanje poslovnog imena/ naknade za zauzimanje javne površine nemaju dospjelih, a neizmerenih obaveza prema Opštini Laktaši, odnosno koji za ostvarivanje prava za subvenciju dijela kamate po kreditima na dan 29.02.2020. godine nemaju dospjelih, a neizmirenih obaveza prema Poreskoj upravi Republike Srpske ili Opštini Laktaši po bilo kojem osnovu.

Pravo na dodjelu subvencije za iznos komunalne takse za isticanje poslovnog imena prema registrovanoj pretežnoj djelatnosti, ostvaruju poslovni subjekti (obveznici) kojima je zabranjeno, ograničeno ili im je posebno otežano obavljanje djelatnosti za pripadajući dio komunalne takse za mjesec mart, april i maj 2020. godine, u visini njihove obaveze, i to:

  • Poslovni subjekti kojima je zabranjen rad imaju pravo na 100% iznosa pripadajućeg dijela komunalne takse za mjesec mart, april i maj 2020. godine i
  • Poslovni subjekti kojima je rad ograničen ili im je posebno otežano obavljanje djelatnosti, imaju pravo na 50% od iznosa pripadajućeg dijela komunalne takse za mjesec mart, april i maj 2020 godine.

Prijava se podnosi Odjeljenju za privredu i društvene djelatnosti, a krajnji rok za podnošenje prijave je 31. decembar 2020. godine.

Pravo na dodjelu subvencije  naknade za zauzimanje javne površine ostvaruju poslovni subjekti (obveznici) kojima je zabranjen ili ograničen rad, za period mart, april i maj 2020. godine (do početka korišćenja javne površine), u visini njihove obaveze, i to:

– Poslovni subjekti kojima je rad zabranjen u iznosu od 100% za mjesece mart, april i maj 2020. godine i

– Poslovni subjekti kojima je rad ograničen u iznosu od 50% za mjesece mart, april i maj 2020. godine.

Prijava se podnosi Odjeljenju za stambeno-komunalne poslove, a krajnji rok za podnošenje prijave je 31. decembar 2020. godine.

Opština Laktaši će subvencionisati cjelokupni iznos redovne kamate ako je kamatna stopa do 4% na ugovoreni iznos kredita, a ako je kamatna stopa veća od 4% na ugovoreni iznos kredita, uključujući i promjenjivu kamatnu stopu, Opština Laktaši će subvencionisati redovnu kamatu obračunatu po stopi od 4% na ugovoreni iznos kredita, a preostalu razliku troškova kamate plaća korisnik subvencije. Dodjela subvencije vršiće se u periodu do tri godine od trenutka uzimanja kredita, čak i ako je ugovoreni period povrata duži.

Prijava se podnosi Odsjeku za lokalni razvoj, a krajnji rok za podnošenje prijave je 31. decembar 2020. godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti