Javni prijevoz u KS-u od sutra ponovo u funkciji

14.05.2020. 19:14 / Izvor: Akta.ba
Javni prijevoz u KS-u od sutra ponovo u funkciji

U zavisnosti od epidemiološke situacije kao i mjera nadležnih organa, bit će određen period trajanja ove faze pružanja usluga javnog prijevoza.

Na osnovu naredbi Federalnog  štaba civilne zaštite od 12.05.2020. godine, Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo omogućilo je ponovno korištenje javnog  gradskog i prigradskog prijevoza od sutra, 15. 05. 2020. godine na svim registrovanim linijama u Kantonu, stoji u saopćenju press službe Vlade KS.

U saradnji  sa prijevoznicima KJKP "GRAS"  i Centrotrans Eurolines, Ministarstvo je donijelo Instrukciju o načinu organizacije prijevoza putnika po fazama, odnosno postepeno i u skladu sa epidemiološkom situacijom. 

Kako je definisano Instukcijom, u prvoj fazi usluge javnog linijskog prijevoza putnika pružat će se na sljedeći način:

-Korisnici usluga koji posjeduju radničke karte (godišnje i mjesečne karte), usluge prijevoza koristit će u skladu sa registrovanim redovima vožnje prijevoznika.

- Radnici koji ne posjeduju godišnje i mjesečne karte, mogu kupiti pojedinačne karte.

- Korisnici usluga koji posjeduju penzionerske, studentske, đačke i druge pretplatne karte, osim radničkih, prijevozne usluge neće moći koristiti u vremenskom periodu od 06:30 do 09:00 sati kao i od 15:00 do 17:00 sati.

U zavisnosti od epidemiološke situacije kao i mjera nadležnih organa, bit će određen period trajanja ove faze pružanja usluga javnog prijevoza, odnosno  narednih faza.

Iz Ministarstva obavještavaju korisnike usluga prijevoza koji posjeduju pretplatnu (mjesečnu) kartu za mart 2020. godine, da istu mogu koristiti u vozilima javnog prijevoza u periodu od 15. do 30.05.2020. godine, kao nadoknadu za neiskorišteni a kupljeni martovski kupon.

Također naglašavaju da svi putnici u vozilima javnog prijevoza moraju imati zaštitnu masku, a preporučuje se i korištenje  rukavica.  

Vozači, kondukteri, revizori i druga službena lica prijevoznika dužni su koristiti masku i rukavice.

 Putnici će moći ulaziti samo na prednja vrata vozila javnog gradskog prijevoza.

Također su dužni poštovati upustva prevoznika, prilikom ulaska u vozilo i tokom vožnje, poručuju iz Ministarstva.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti