Je li država digla ruke od bh. privrede i privrednika?!

01.11.2017. 08:50 / Izvor: Akta.ba
Je li država digla ruke od bh. privrede i privrednika?!

Uzimaju li donosioci odluka, prilikom formiranja ovakvih odgovora, u obzir sve nužnosti sa kojima se suočavaju mali bh. privrednici?

Negativan odgovor na inicijativu Instituta za razvoj mladih KULT koju je podržalo više od 30.000 bh. privrednika da se rok za plaćanje PDV-a pomjeri sa desetog na zadnji dan u mjesecu, te da se smanji dnevna zatezna kamatna stopa za kašnjenje u plaćanju PDV-a, stigao je samo mjesec dana nakon što je predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić javnim saopćenjem istu podržao.

U odgovoru na zastupnička pitanja državnog parlamentarca Saše Magazinovića, između ostalog, stoji da ovakva inicijativa nije prihvatljiva iz nekoliko razloga kao što su nužnost promjena zakonskih i podzakonskih akata, promjena poslovnih procesa u administraciji, ugroženo izmirenje obaveza UIO prema poreskim obveznicima u vidu povrata sredstava, ugroženo finansiranje međunarodnih obaveza tj. servisiranje inostranog duga, troškovi uvođenja ovakvog sistema naplate PDV-a…

"Uzimaju li donosioci odluka, prilikom formiranja ovakvih odgovora, u obzir sve nužnosti sa kojima se suočavaju mali bh. privrednici? Nismo sigurni koliko je ovakva odluka Vijeća ministara BiH ishitrena, a koliko je bilo ishitreno javno saopćenje predsjedavajućeg, s obzirom da je riječ o dva potpuno kontradiktorna stava", navodi se u saopćenju Instituta za razvoj mladih KULT.

Iz tog razloga, Institut za razvoj mladih KULT insistira na razumijevanju potreba i problema privrednika, ali i utemeljenosti stavova institucija i predstavnika vlasti na stručnim analizama, dokazima, argumentima i činjenicama.

Očekuju da se ovom pitanju svi uključeni temeljitije posvete, te da ovako važno pitanje bude predmet javne diskusije i da svi koji odlučuju zajednički pronađu obostrano prihvatljivo rješenje.

Inicijativa Instituta namijenjena je malim privrednicima, da im se omogući da PDV plaćajuposljednjeg dana u mjesecu, dok bi velike kompanije i dalje plaćale po starom, odnosno do 10. u mjesecu. Zbog toga nije bilo opasnosti za narušavanje likvidnosti budžeta.

Ističu da takva praksa postoji u 22 evropske zemalje, ali i susjednim državama. Inicijativa predviđa i smanjenja zatezne kamate za svaki dan kašnjenja u plaćanju PDV-a sa stope 0,04 posto na 0,02 posto, jer kako trenutni zakon nalaže, mali privrednici se zadužuju da bi platili PDV do 10. u mjesecu, a plaćanje zateznih kamata prema trenutnim odredbama skuplje je nego kreditno zaduživanje kod komercijalnih banaka.

Sve predložene izmjene su u skladu sa Direktivom Vijeća Europske unije 2006/112/EZ, na kojoj se zasnivaju nacionalna poreska zakonodavstva zemalja Europske unije.

"Pitamo se zašto onda porezni sistem povoljniji za malu privredu i privrednike ne može funkcionisati i u BiH", navode iz Instituta KULT.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti