Jedemo kruške iz Čilea, a domaće trunu u gajbama

21.12.2016. 08:34 / Izvor: Glas Srpske
Jedemo kruške iz Čilea, a domaće trunu u gajbama

Prekomjeran uvoz sve više guši domaću proizvodnju, a za samo 11 mjeseci ove godine uvoz voća i povrća na tržište BiH je skočio za 17 miliona KM.

Prekomjeran uvoz sve više guši domaću proizvodnju, a za samo 11 mjeseci ove godine uvoz voća i povrća na tržište BiH je skočio za 17 miliona maraka u odnosu na isti period prošle godine.

Evidencije Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH pokazuju da je u ovoj godini uvezeno više od 237 miliona kilograma voća i povrća. Svi ti kilogrami plaćeni su 198,8 miliona maraka.

Mrkva i bijela repa iz Srbije, krompir iz Hrvatske, paradajz iz Turske, te crveni luk iz Holandije samo su neke od povrtarskih kultura koje su prevalile stotine kilometara i stigle na tanjire mnogih domaćinstava u Republici Srpskoj i FBiH.

Ista situacija je i kada je u pitanju uvoz voća. Kupovali smo jabuke i kruške iz Čilea i Belgije, a grožđe iz Italije, iako te proizvode uzgajaju domaći voćari. Kupujemo uvozno, a domaće trune u gajbama.

"Prošle godine za 11 mjeseci uvezeno je 227,5 miliona kilograma voća i povrća, čija je vrijednost bila 181,4 miliona maraka", podaci su UIO BiH.

Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS Stojan Marinković kaže da je prekomjeran uvoz ključ problema i jedan od glavnih uzroka zbog kojih već godinama propada domaća poljoprivreda.

"Računali smo da će nam sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju biti otvoreno evropsko tržište od 500 miliona maraka. Međutim, dešava se obrnuto. Uzeli su nam i ovo naše tržište od 3,5 miliona maraka", objašnjava Marinković.

Dodaje da je neophodno urediti naše spoljnotrgovinsko poslovanje, u kojem odavno vlada nesklad i nerad institucija na nivou BiH.

"Ništa već godinama nije učinjeno na boljoj zaštiti domaće proizvodnje", ističe Marinković.

Prema njegovim riječima, zbog prekomjernog i nekontrolisanog uvoza mnogi domaći proizvodi loše su plasirani.

"Nikako se ne možemo oteti utisku da na naše tanjire bez problema stiže najnekvalitetnije voće i povrće iz uvoza. Što nigdje ne može u svijetu, kod nas je u prodaji. Sa tim  ćemo se suočavati i dalje, sve dok ne bude jake političke volje koja će zaštititi domaću proizvodnju", istakao je Marinković.

Slično misli i predsjednik Udruženja voćara RS Dragoje Dojčinović. Kaže da su domaći marketi, prodavnice i pijace prepuni strane robe, dok domaća i kvalitetnija propada.

"Ti proizvodi iz uvoza imaju mnogo niže cijene i dosta lošiji kvalitet od domaćih namirnica", ističe Dojčinović.

Naglašava da nadležni u BiH moraju nešto preduzeti kako bi zaštitili domaće tržište.

"Voćari, ali i povrtari ove godine su imali veoma malo svoje robe, ali ni to nisu mogli dobro plasirati jer su nezaštićeni", istakao je Dojčinović.

IZVOZ

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, ove godine izvezeno je 47,8 miliona kilograma voća i povrća, čija je vrijednost bila 69,9 miliona KM.

U istom periodu lani izvezeno je 42,5 miliona kilograma, u vrijednosti od 55 miliona maraka.

Vrijednost i količina uvezenog voća i povrća

- Period od 1. januara do 30. novembra 2016.

Količina 237.048.015 kg

Vrijednost 198.812.119 KM

- Period od 1. januara do 30. novembra 2015.

Količina 227.594.674 kg

Vrijednost 181.422.472 KM

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti