Jedinstven energetski događaj: U Sarajevu počeo sajam "Energa"

06.06.2017. 12:11 / Izvor: Akta.ba
Jedinstven energetski događaj: U Sarajevu počeo sajam 'Energa'
OTVORI GALERIJU

U Sarajevu je danas otvoren Sajam Energa - tradicionalni međunarodni Projekat koji je jedinstven energetski događaj u regiji. 

U Sarajevu je danas otvoren Sajam Energa - tradicionalni međunarodni Projekat koji je jedinstven energetski događaj u regiji. Projekat se prvi put održava u Sarajevu i okupio je više od 100 izlagača iz 13 zemalja i 150 učesnika konferencijskog dijela Projekta "Energa".

Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine kazao je kako podržava ambiciju organizatora da ovaj sajam ima regionalnu i širu dimenziju. 

"Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa zajedno sa drugima radi na reformi energetskog sektora u BiH i to je nešto gdje mi možemo da budemo lideri, do nas je da li ćemo te šanse iskoristiti", kazao je Šarović, te naglasio kako je jedan od promotera ovog sektora i ovaj sajam.

Šarović je kazao kako je u energetskom sektoru napravljen pomak u 2015. i 2016 godini. 

"Mi smo tek na početku jednog značajnog procesa u kojem treba da reformišemo, usaglasimo, unaprijedimo svoje zakonodavstvo, implementiramo evropske standarde i da donesemo ključne dokumente koji će nam otvoriti mogućnosti za pristup različitim platformama i fondovima, kao što su IPA fondovi, inicijativa za Z. Balkan. Samo kada su u pitanju hidropotencijali i termoelektrane u opticaju je nekoliko milijardi investicija", kaže Šarović, naglašavajući kako smo  iskoristili minimalne šanse s obzirom na potencijale koje imamo.

Predsjednik Inicijativnog odbora Projekta Energa, Mirsad Đonlagić je kazao da učešće predstavnika 100 firmi iz 13 zemalja govori da postoji interes za energetski sektor u BiH. 

U konferencijskom  dijelu ove poslovne manifestacije, dodao je Đonlagić, učestvovat će 150 stručnjaka iz zemlje i inostranstva, predstavnici državnih i entitetskih ministarstava vezanih za oblast energije, industrije i privrede, te državnih i entitetskih agencija iz ovih oblasti,  kao i  predstavnici Njemačkog društva za međunarodnu saradnju (GIZ), Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP), brojnih instituta i visokoškolskih ustanova, privrednih komora i međunarodnih i domaćih vladinih i nevladinih organizacija. 

Kroz kolektivne nastupe, potencijalne poslovne partnere u BiH i regionu, tražit će osam kompanija iz Velike Britanije, koje će se predstaviti pod okriljem Ambasade Velike Britanije u BiH, zatim 12 kompanija iz Republike Češke koje su zapažen nastup imale i na ranijim sajmovima ''Energa'' održanim u Tuzli, a značajan broj izlagača tradicionalno dolazi iz Njemačke i Poljske.

"Energetski sektor je oblast koja pruža dobru priliku za razvoj i investiranje  i nešto što je sigurno budućnost BiH. Energa je prilika da ljudi iz ove oblasti obave razgovore i sklope poslove", dodaje Đonlagić.

Elmedin Konaković, premijer Kantona Sarajevo Premijer Kantona Sarajevo je naglasio da BiH ima ogroman potencijal u energetskom sektoru koji bi je mogao voditi ka euroatlanskim integracijama, a na name je da postojeće resurse stavimo u funkciju. 

Dodaje kako je energija je izgrađen brend koji smo pratili šest godina u Tuzli,  u svom sedmom izdanju dolazi u Sarajevo koje nije neko područje u elektroenergetskom sektoru, ali je mjesto susreta, te novih mogućnosti i prilika  za prezentaciju svih mogućnosti i potencijla BiH.

Bruno Bojić, predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH kaže kako je Vanjskotgovinska komora BiH prepoznala ideju Energu od njenog osnivanja kao specijalizirani sajam gdje se na jednom mjestu prezentuju potencijali, inovativna rješenja, nove kreativne ideje i inovativna rješenja .

Napomenuo je kako je BiH bogata prirodnim resursima i ovakve manifestacije treba iskoristiti da se razmjene informacije i razmotre mogućnosti realizacije projekata u energetskom sektoru.

Nakon ceremonije otvaranja usljedio je zajednički obilaska sajamskog prostora zvanica i gostiju, a nakon toga je planirano održavanje konferencija i to: „Dani Elektroprivrede BiH“, „Strateški prioriteti u Bosni i Hercegovini“, i „Sesija Kantona Sarajevo“.

Također i naredna dva dana obilježit će konferencije. Govorit će se o Uspostavljanju organiziranog tržišta električne energije u BiH, Bionergiji, Energetskoj efikasnosti...

Posljednjeg dana održavanja "Energe“ bit će priređen "Info dan o obnovljivim izvorima energije“ u okviru koje će biti organizovana i panel diskusija o temi Električni automobil - "zeleno“ vozilo budućnost.

Osim predstavnika državnih i entitetskih ministarstava vezanih za oblast energije, industrije i privrede, te državnih i entitetskih agencija iz ovih oblasti, u konferencijskom dijelu "Energe“ kako je najavljeno učestvovat će i predstavnici Njemačkog društva za međunarodnu saradnju (GIZ), Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP), brojnih instituta i visokoškolskih ustanova, privrednih komora i međunarodnih i domaćih vladinih i nevladinih organizacija.

Projekt "Energa 2017“ održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, Vlade Kantona Sarajevo i Grada Sarajeva.

Partneri su Vanjskotrgovinska komora BiH i Privredna/ Gospodarska komora Federacije BiH.

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti