Jedna aviokompanija spremna formirati bazu na sarajevskom aerodromu

21.12.2020. 07:35 / Izvor: Akta.ba
Jedna aviokompanija spremna formirati bazu na sarajevskom aerodromu

Očekuje se da će sarajevski aerodrom ove godine primiti manje od 250.000 putnika, što je najmanje od 2000. godine.

Jedan prijevoznik odgovorio je na nedavni javni poziv sarajevskog aerodroma za stacioniranje aerodroma u glavnom gradu Bosne i Hercegovine od 2021. godine i trenutno je u pregovorima s upravom zračne luke, izvještava EX-YU Aviation News.

Iako je nekoliko zrakoplovnih tvrtki izrazilo interes, samo je jedna predala svoj prijedlog u roku propisanom javnim pozivom.

"Iskreno se nadamo pozitivnom ishodu ovih pregovora i uspješnom stacioniranju aviona u ime zainteresirane kompanije u sarajevskom aerodromu", istakao je vršilac dužnosti generalnog direktora aerodroma Sarajevo, Alan Bajić u izjavi za EX-YU Aviation News.

Natječaj je bio otvoren za sve prijevoznike koji su bili spremni smjestiti svoj avion u grad između najmanje 2021. i 2023. godine.

Tokom prve faze, odabrani zračni prijevoznik morat će bazirati dva aviona "s opcijom rasta flote, kako kapacitet zračne luke Sarajevo raste i ispunjavaju se drugi uvjeti", navodi se u javnoj obavijesti.

Ako se postigne dogovor, odabrani zračni prijevoznik dobit će poticaje za stacioniranje aviona u gradu, kao i dodatna sredstva, ovisno o broju prevezenih putnika. Javni poziv, koji je službeno objavljen potkraj septembra, zatvoren je 25. oktobra. Mjere su usmjerene na ublažavanje negativnih učinaka pandemije Covid-19.

Očekuje se da će sarajevski aerodrom ove godine primiti manje od 250.000 putnika, što je najmanje od 2000. godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti