Jednokratna novćana pomoć samo za studente na razmjeni u inostranstvu

06.04.2020. 16:35 / Izvor: Akta.ba
Jednokratna novćana pomoć samo za studente na razmjeni u inostranstvu

Studenti koji se nalaze na redovnim full-degree programima u inostranstvu nisu zahvaćeni ovim dvjema odlukama entitetskih ministarstava.

Nedavno donesene odluke entitetskih ministarstava o isplati jednokratne novčane pomoći studentima odnose se isključivo na studente i studentice koji su trenutno na razmjeni u inostranstvu.

Studenti koji se nalaze na redovnim full-degree programima u inostranstvu nisu zahvaćeni ovim dvjema odlukama entitetskih ministarstava.

Zbog toga su predstavnici Western Balkans Alumni Association (WBAA) odlučili da stupe u  kontakt sa državnim institucijama, a sve u cilju dostavljanja relevantnih podataka svih onih koji su na studiju u inostranstvu i dolaska do iste vrste pomoći koja je ponuđena studentima na razmjeni.

WBAA je regionalna asocijacija alumni studenata sa Zapadnog Balkana koji su dio svog studija proveli van BiH kao stipendisti međunarodnih stipendijskih programa.

"Činjenica je da ne postoji niti jedna državna ili entitetska institucija koja vodi evidenciju o ukupnom broju naših studenata koji studiraju na stranim univerzitetima. Čak ni same ambasade ne smiju prikupljati podatke o našim državljanima u inostranstvu, te stoga malo njih uopšte ima ikakve relevantne podatke o broju naših studenata i studentica na stranim univerzitetima”, kazali su u Udruženju.

Od službenika u ministarstvima koje su  kontaktirali dobili su preporuke da informacije i kontakt podatke o potrebama i stanju bh. studentske populacije u inostranstvu proslijede kako nadležnim ministarstvima obrazovanja, tako i Ministarstvu civilnih poslova BiH, Vijeću ministara BiH, te kriznim štabovima.

Ove institucije bi po prijemu podataka mogle inicirati donošenje odluke o pružanju (financijske) pomoći i našim studentima koji su na redovnom full-degree studiju u inostranstvu.

"Osim ovoga, savjetovano nam je da svi studenti i studentice koji studiraju u inostranstvu sami šalju mailove svojim nadležnim entitetskim ministarstvima, kao i Ministarstvu civilnih poslova BiH, zahtijevajući pomoć i jednak tretman sa studentima i studenticama koji su na razmjeni. Vjerujemo da će podaci koje namjeravamo prikupiti bitno utjecati na to da državne institucije što brže reaguju i pomognu svim našim studentima i studenticama u inostranstvu - to nam je krajnji cilj", kazali su.

Pozivaju sve studente da popune UPITNIK.

Kažu kako su svjesni da ne mogu doći do svih studenata i studentica u inostranstvu, ali što bude više onih koji popune upitnik, imat ćemo bolje šanse da iznude financijsku, ali i diplomatsku podršku za sve.

2WBAA će vaše podatke proslijediti nadležnim ministarstvima, te ih neće koristiti ni u kakve druge svrhe. Pošto već studirate u inostranstvu, pozivamo vas i da postanete članovi WBAA (link u komentarima)”, saopćili su iz Udruženja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti