Jednošalterski sistem za građevinske dozvole uspješno radi

22.07.2018. 18:26 / Izvor: Nezavisne novine
Jednošalterski sistem za građevinske dozvole uspješno radi

​Jednošalterski sistem za građevinske dozvole od početka rada zaprimio je ukupno 2.355 zahtjeva iz oblasti građenja.

​Jednošalterski sistem za građevinske dozvole od početka rada zaprimio je ukupno 2.355 zahtjeva iz oblasti građenja, kazali su u Odjeljenju za prostorno uređenje Gradske uprave.

Prema podacima ovog odjeljenja, od januara ove godine kada je uveden tzv. jednošalterski sistem koji je omogućio da se zahtjevi za dozvole podnesu na jednom mjestu, a da Gradska uprava, umjesto investitora, pribavlja potrebne saglasnosti nadležnih organa i preduzeća, podneseno je ukupno 2.355 zahtjeva.

Dragana Milanović, šef Odsjeka za poslove Prijemne kancelarije Odjeljenja za prostorno uređenje, rekla je da se najveći dio tih zahtjeva odnosio na one iz oblasti građenja (zahtjevi za lokacijske uslove, građevinske dozvole, upotrebne dozvole, reklamne medije, ljetne bašte, ekološke dozvole i dr).

"Investitori individualnih stambenih i individualnih stambeno-poslovnih objekta u 90 odsto slučajeva pribavili su potrebne saglasnosti preko jednošalterskog sistema, što je najbolji pokazatelj o tome koliko je ovaj sistem olakšao poslovanje investitorima", kazala je Milanović.

Najčešće tražene saglasnosti u postupku dobijanja dozvola iz oblasti građenja su saglasnosti "Vodovoda", "M:tela", Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Banjaluka i ZP "Elektrokrajina".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti