Jeffrey Sachs: Koronavirus će imati ogroman utjecaj na globalnu ekonomiju

05.03.2020. 12:24 / Izvor: Fena
Jeffrey Sachs: Koronavirus će imati ogroman utjecaj na globalnu ekonomiju

Poruka Profesora na Univerzitetu Columbia i savjetnik generalnog sekretara UN-a .

Profesor na Univerzitetu Columbia i savjetnik generalnog sekretara UN-a Jeffrey Sachs izjavio je u obraćanju putem videolinka na Ekonomskom forumu BiH 2020 koji se održava danas u Sarajevu da će koronavirus imati ogroman utjecaj na globalnu ekonomiju. 

Istakao je da su poremećeni globalni lanci snabdijevanja, da je turizam teško pogođen, sve više kompanija od radnika traži da rade od kuće, a mnogi ljudi odgađaju planirane kupovine što dovodi do smanjenja potražnje. 

"Sve to će, bar kratkoročno, dovesti do značajnog usporavanja ekonomskih aktivnosti", rekao je Sachs. 

Dodao je da je Kina u januaru imala najlošije pokazatelje za proizvodni sektor u posljednjih 12 godina, a riječ je o zemlji koja je vrlo važna za globalne lance snabdijevanja i globalnu potražnju. 

Sachs je rekao da je geopolitička situacija u svijetu bila loša i prije izbijanja epidemije i da skoro i nema većeg dijela svijeta u kojem je politička situacija dobra. 

"SAD ima najslabije vodstvo i najviše zbunjeno i podijeljeno političko okruženje u svojoj modernoj istoriji a pokušava voditi trgovinske i tehnološke ratove protiv Kine, što je po mom mišljenju vrlo destruktivno", naveo je Sachs. 

Naglasio je da je nivo saradnje u svijetu na daleko nižem nivou u odnosu na onaj koji je potreban u uslovima kada se govori o razvoju vakcine protiv koronavirusa. 

Sachs je rekao da se svijet trenutno suočava s trostrukom prijetnjom koja uključuje klimatske promjene, kolaps biodiverziteta i zagađenje zraka, tla i vode. 

"Neophodno je skrenuti pažnju da podjele koje nas razdvajaju u vrijeme kada smo povezani više nego ikada predstavljaju izuzetno veliku prijetnju", kazao je Sachs.

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti