Jestiva gradska dvorišta u Mostaru od jabuka i maslina (VIDEO)

27.08.2020. 09:51 / Izvor: BHRT
Jestiva gradska dvorišta u Mostaru od jabuka i maslina (VIDEO)

Osim na hrani i okolišu, glavni akcenat je na regeneraciji prirode.

Udruženje građana "Nešto više" iz Mostara sa urbanim vrtlarima rade na projektu “Jestiva gradska dvorišta“. Cilj je ozeleniti i očistiti lokalne zajednice, te posaditi što više jestivih i ljekovitih biljaka.

Za prvu akciju odabrali su mostarski kvart Bulevar.

Udruženje građana "Nešto više" i Eko HUB Mostar zajednički žele potencirati priču o perma kulturi, što je zapravo održivi način življenja. Osim na hrani i okolišu, glavni akcenat je na regeneraciji prirode.

Aktivisti okupljeni oko akcije "Jestiva gradska dvorišta" posadili su japanske jabuke, masline, začinsko i ljekovito bilje. Riječ je vrstama koje uspijevaju na nišm prostorima a lako ih je održavati i traže malo pažnje.

Maid Maksumić, magistar poljoprivrede, kaže da se želi naglasiti važnost jestivih vrtova.

"Mogli smo primjetiti sada u doba korone kako su ljudi pomalo počeli paničariti zbog mogućnosti da dođe do nestašice hrane. Mi potenciramo te jestive vrtove jer oni imaju veliku iskoristivost", dodaje.

 

Zamjenica direktora Udruženja "Nešto više" Sanja Ćemalović kaže da se inicijativom žele pokrenuti različita susjedstva u Mostaru i druge tri regije da dođemo zajedno u dvorišta da ih uljepšaju.

"Svima nam je dosta da gledamo neko staro zelenilo, da nam je prljavo, da se nemaju gdje klinci igrati, da nemamo gdje sjesti i izaći", pojašnjava.

Važnost uređenja okoline na Bulevaru prepoznali su i članovi lokalne grupe "Bulevar prijateljstva".

Prije godinu dana su pokrenuli inicijativu koja je podrazumijevala niz sitnih, malih, pojedinačnih aktivnosti

Nešto ranije, u okviru projekta Bulevar prijateljstva ovo dvorište je očišćeno, postavljen je urbani mobilijar i popravljene su betonske klupe kao i sto za stolni tenis. Na taj način stvoreni su uslovi za uživanje najmlađih, ali i onih nešto starijih.

"Naš cilj je zapravo postepeno kreiranje odnosno transformacija zapuštenog dvorišta u jedno lijepo otvoreno, za svakoga otvoreno dvorište, koje je predviđeno za sport, druženje, dijalog, nauku, kulturu i igru na otvorenom", kaže Inga Kotlo, koordinatorica projekta "Bulevar prijateljstva" Mostar.

Članovi i aktivisti okupljeni oko projekta Eko HUB ne planiraju da se zadrže samo na Mostaru. U narednom periodu projekti poput ovog biće provedeni i u Jablanici, Konjicu kao i Trebinju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti