Jesu li naftaši ispoštovali rok do ponoći i korigovali cijene nafte

10.04.2020. 08:36 / Izvor: Akta.ba
Jesu li naftaši ispoštovali rok do ponoći i korigovali cijene nafte

Na ovaj način vlade FBiH i RS-a nastoje obavezati naftaše u BiH da prate cijene nafte u svijetu.

Svi naftaši koji do sinoć u ponoć nisu korigovali cijene nafte bili bi u prekršaju, izjavio je jučer ministar trgovine Federacije BiH Zlatan Vujanović

Naime, Vlada Federacije BiH jučer je donijela odluku o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena nafte. Vlada Republike Srpske nedugo zatim odlučila je da prati odluku Vlade FBiH. Ovom odlukom smanjuju se marže, koje su bile čak do 50 pfeninga po litru goriva, a koje su sada ograničene na 25 pfeninga po litru.

Na ovaj način vlade FBiH i RS-a nastoje obavezati naftaše u BiH da prate cijene nafte u svijetu. 

Ministar  Vujanović rekao je na konferenciji za medije federalnih institucija da se cijene nafte mogu korigovati elektronskim putem i da je za to bio rok do sinoć u ponoć.

"Svi prometnici naftnim derivatima mogu korigovati cijene prema važećoj odluci kako ne bi ulazili u prekršaje. Nadležne inspekcije će biti operativne već danas", rekao je Vujanović i dodao da su naftaši imali dovoljno vremena za korigovanje jer online putem to obavi za minut.

Osvrnuo se i na mjeru neposredne kontrole cijena, za koju je kazao da se na taj način suzbio nekontrolisan rast cijena i zaštitio ekonomski potrošački interes građana. 

"Druga mjera neposredne kontrole za sva privredna društva koja obavljaju poslove trgovine stupila je na snagu danas. To znači da su oni obavezni zadržati marže koje su prozvodi imali 5. marta. Na ovaj način smo odgovorili na izazov devastacije ekonomsko-potrošačkog standarda građana", istakao je ministar Vujanović.

Kako su cijene izgledale poslije ponoći, pogledajte u nastavku:

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti