Jesu li PCR testovi u BiH validni?

14.07.2020. 09:09 / Izvor: BHRT
Jesu li PCR testovi u BiH validni?

Da li su naši testovi, kao što tvrde evropski zvaničnici, lošeg kvaliteta i nepouzdani?

Da li su naši testovi, kao što tvrde evropski zvaničnici, lošeg kvaliteta i nepouzdani? Stručnjaci kao i građani su uvjereni da nema razlike između testova na koronavirus u Bosni i Hercegovini i bilo gdje u svijetu.

Evropski zvaničnici upozoravaju na tzv. jeftine balkanske testove dovodeći u pitanje njihovu validnost. Međutim, testiranje na koronavirus koje se provodi u Bosni i Hercegovini je naučno, stručno i kadrovski pouzdano, tvrde bh. stručnjaci.

Specijalist genetske medicine i molekularne dijagnostike, dr. Rijad Konjhodžić kaže kako takve izjave smatra političkim.

"Mi radimo za Opću bolnicu i znamo da su testovi koji su obezbijeđeni preko Opće bolnice su sasvim dostatni i imaju CVIVD certifikat što je maksimalno što možete tražiti od jednog testa", naglašava dr. Konjhodžić.

Damir Marjanović, profesor genetičkog inženjerstva i biotehnologije kaže kako na tržištu BiH imamo testove iz Južne Koreje, iz Evropske unije, iz Turske.

"Isti PCR test se koristi i ista metoda se koristi u laboratoriji KCUS kao i u Beču, Njemačkoj, to vam je isti model, isti koncept", ističe Marjanović.

PCR testovi koji se provode na osnovu medicinsko-epidemioloških indikacija nabavljeni su većinom iz budžeta Federacije BiH i donacije su Svjetske zdravstene organizacije i UNDP-a, kazali su iz federalnog Zavoda za javno zdravstvo. Za sada je dovoljna količina ovih, kako tvrde kvalitetnih i pouzdanih testova na raspolaganju bh. građanima. No, svima koji samovoljno žele uraditi, komercijalni PCR test uskoro bi to moglo biti onemogućeno, s obzirom na problem njihove nabavke. Ovi testovi dolaze iz Sjedinjenih Američkih Država i Njemačke.

"Obzirom da smo mi budžetska organizacija, mi podliježemo zakonu o javnim nabavkama, jako teško ide i sporo kompletan proces nabavke, tako da ukoliko poraste pritisak na našu laboratoriju moglo bi doći do nestanka hemikalija i do zaustavljanja rada laboratorije", kaže prof. dr. Muhamed Smajlović, dekan Veterinarskog fakulteta u Sarajevu.

Testovi na koronavirus koji se rade u Bosni i Hercegovini jednako su vrijedni kao i oni koji se rade u zemljama Evropske unije, ali to nažalost ne sprečava različita politička tumačenja i zloupotebe.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti