Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Jewell: MMF je spreman za razgovor sa BiH, moguć samo novi prošireni aranžman

03.03.2021. 10:36 / Izvor: SRNA

Rezidentni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Sarajevu Andrew Jewell ( Endrju Džuel ) izjavio je da će MMF biti spreman da pomogne BiH u slučaju da se zbog virusa korona pogorša ekonomska situacija, ali će to biti moguće samo pod novim proširenim aranžmanom.

Džuel je naglasio i da BiH neće dobiti novi Instrument brze finansijske pomoći (RFI), koji je u visini od 330 miliona eura dodijeljen prošle godine.

“Činjenica da bi ekonomska situacija mogla da se pogorša ne znači automatski i da će lakše biti pregovarati novi aranžman”, rekao je Džuel za “Nezavisne novine”.

On je naglasio da je MMF, ipak, spreman u svakom trenutku nastaviti razgovore sa domaćim vlastima.

“Zadnji sastanak sa vlastima u BiH smo imali sredinom decembra i, nažalost, nismo mogli postići dogovor, ali spremni smo nastaviti razgovore”, rekao je Džuel.

On je naglasio da trenutno postoje neslaganja MMF-a sa Vladom Federacije BiH u vezi sa njihovim programom kreditnih garancija, kao i sa Vladom Republike Srpske oko nekoliko pitanja koja Republika Srpska vidi kao prenošenje nadležnosti.

“U medijima se dosta govorilo o zakonu o elektronskom potpisu na nivou BiH koji bismo mi željeli da vidimo. Tu su i zakoni o električnoj energiji i gasu, kao i jedinstveni registar računa privatnih lica u Centralnoj banci BiH”, rekao je Džuel.

U Ministarstvu finansija Republike Srpske kažu da su otvoreni za saradnju sa MMF-om, ali da očekuju da budu tretirani kao ravnopravni partneri.

“U budućim pregovorima evidentno je da nećemo biti u prilici staviti svoj potpis na Pismo namjere, u kojem će biti stavke koje se odnose na politička uslovljavanja i prenos nadležnosti sa Republike Srpske na BiH”, navode u Ministarstvu finansija Republike Srpske.

U Ministarstvu ukazuju da je zbog posljedica pandemije virusa korona potrebno obezbijediti sredstva za ostvarenje ključnih politika i ciljeva, prije svega održavanja zdravlja stanovništva, te naglašavaju da su spremni ove potrebe nadomjestiti iz alternativnih izvora.

Džuel kaže i da očekuju oporavak ekonomije u BiH u drugoj polovini godine i rast od 3,5 odsto.

Ukoliko se, međutim, nastave problemi sa vakcinama, naveo je Džuel, moguća je promjena procjene nadolje.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti