Jewell: MMF je spreman za razgovor sa BiH, moguć samo novi prošireni aranžman

03.03.2021. 10:36 / Izvor: SRNA
Jewell: MMF je spreman za razgovor sa BiH, moguć samo novi prošireni aranžman

U Ministarstvu finansija Republike Srpske kažu da su otvoreni za saradnju sa MMF-om.

Rezidentni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Sarajevu Andrew Jewell ( Endrju Džuel ) izjavio je da će MMF biti spreman da pomogne BiH u slučaju da se zbog virusa korona pogorša ekonomska situacija, ali će to biti moguće samo pod novim proširenim aranžmanom.

Džuel je naglasio i da BiH neće dobiti novi Instrument brze finansijske pomoći (RFI), koji je u visini od 330 miliona eura dodijeljen prošle godine.

“Činjenica da bi ekonomska situacija mogla da se pogorša ne znači automatski i da će lakše biti pregovarati novi aranžman”, rekao je Džuel za “Nezavisne novine”.

On je naglasio da je MMF, ipak, spreman u svakom trenutku nastaviti razgovore sa domaćim vlastima.

“Zadnji sastanak sa vlastima u BiH smo imali sredinom decembra i, nažalost, nismo mogli postići dogovor, ali spremni smo nastaviti razgovore”, rekao je Džuel.

On je naglasio da trenutno postoje neslaganja MMF-a sa Vladom Federacije BiH u vezi sa njihovim programom kreditnih garancija, kao i sa Vladom Republike Srpske oko nekoliko pitanja koja Republika Srpska vidi kao prenošenje nadležnosti.

“U medijima se dosta govorilo o zakonu o elektronskom potpisu na nivou BiH koji bismo mi željeli da vidimo. Tu su i zakoni o električnoj energiji i gasu, kao i jedinstveni registar računa privatnih lica u Centralnoj banci BiH”, rekao je Džuel.

U Ministarstvu finansija Republike Srpske kažu da su otvoreni za saradnju sa MMF-om, ali da očekuju da budu tretirani kao ravnopravni partneri.

“U budućim pregovorima evidentno je da nećemo biti u prilici staviti svoj potpis na Pismo namjere, u kojem će biti stavke koje se odnose na politička uslovljavanja i prenos nadležnosti sa Republike Srpske na BiH”, navode u Ministarstvu finansija Republike Srpske.

U Ministarstvu ukazuju da je zbog posljedica pandemije virusa korona potrebno obezbijediti sredstva za ostvarenje ključnih politika i ciljeva, prije svega održavanja zdravlja stanovništva, te naglašavaju da su spremni ove potrebe nadomjestiti iz alternativnih izvora.

Džuel kaže i da očekuju oporavak ekonomije u BiH u drugoj polovini godine i rast od 3,5 odsto.

Ukoliko se, međutim, nastave problemi sa vakcinama, naveo je Džuel, moguća je promjena procjene nadolje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti