Još četiri mljekare dobile EU broj za izvoz mlijeka

25.03.2016. 17:21 / Izvor: Akta.ba

Vrlo bitno je da smo ostali na listi za izvoz mlijeka i da smo ostvarali napredak, kazao je Kalaba. Dodao je da je da će, između ostalog, biti potrebno uraditi još nulti popis životinja koji je jedan od najvećih problema.

Još četiri mljekare iz BiH dobile su EU broj, odnosno odobrenje za izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda na tržište zemalja EU, rekao je danas ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

Tako da sada osim mljekara Meggle, Mikosa, Mljekoprodukta i Mljekare Livno mlijeko u EU mogu izvoziti i Eko sir Puđa iz Livno, Euro Food Sarajevo, Poljorad Travnik i Mliječna industrija 99 Gradačac.

 "Osim ovih osam, uvjeren sam da ćemo za mjesec dana imati još jednu mljekaru koja će moći da izvozi u EU", rekao je Šarović.

On je naveo i da preliminarni izvještaj inspekcije Direkcija za zdravlje, hranu, analizu i revizuju Europske komisije(nekadašnja FVO misija), koja je do 14. do danas (25. ožujka) boravila u BiH kako bi se uvjerila u kojoj mjeri se ispunjavaju preporuke, pokazao su da je BiH značajno napredovala u odnosu na 2014.

Značajan pomak napravljen je kada je u pitanju kvaliteta sirovog mlijeka, ali i razina kontrole samih veterinarskih inspektora.

''Ovaj napredak je rezultat zajedničkog rada institucija na svih isntitucija, dakle i na nivou države i entiteta, tako da je ovo jedan zajednički uspjeh'', napomenuo je Šarović.

''Loše točke su nam sustav praćenja kontrole i kretanja životinja. Tako da bi BiH  do 2017. trebala napraviti nulti popis koji će omogućiti da se zna točan broj životinja u BiH.Potrebno je da napredak ostvarimo još u službenim kontrolama i donesemo zakonodavstvo koje još nije usvojeno. 'Inspekcija će nakon ove posjete dati niz preporuka kako da ovaj sustav u budućnosi unaprijedimo još više'', kazao je Šarović.

Što se tiče zakonodavstva pripremljena su tri zakona za ovu oblast koje namjeravaju staviti uskoro na dnevni red Vijeća ministara. Napominje da su ove zakone tri godine radile sva tri ministarstva i da su oni prošli provjere EK.

''Nadam se da će ova tri važna zakona vidjeti zeleno svjetko na dobro poljopvrivrede Bih i ove zemlje. Ništa u ovim zakonima nema  što se zove preuzimanje nadležnosti. Oni su rađeni u skladu sa EU standardima. Sada ćemo vidjeti želimo li mi europsko zakonodavstvo i EU stadarde i kontrolu u ovoj zemlji'', naveo je Šarović.

Ljubomir Kalaba, direktor Ureda za veterinarstvo BiH, navodi da je ovo preliminarni izvještaj, a konačni izvještaj i preporuke trebale bi biti gotove za 20-tak dana.

Nakon što ga izvještaj dobiju od inspektora EU moraju moraju napraviti akcioni plan za otklanjanje nedostataka koji budu ustanovljeni.

''Vrlo bitno je da smo ostali na listi za izvoz mlijeka i da smo ostvarali napredak'', kazao je Kalaba. Dodao je da je da će biti potrebno uraditi nulti popis životinja koji je jedan od najvećih problema. U proračunu su pripremu ovog popisa već osigurana sredstva od 100.000 KM.

Navodi da sustav obilježavanja i kretanja životinja postoji od 2006.godine, ali da nažalost svi u tom lancu nisu radili svoj posao tako da je u bazi bilo oko milijuna i pol životinja, a skinuli su nekih 700.000, dok se u stvarnosti procijenjuje da ih je oko 300.000. Sve ovo predstavlja 'Eldorado' za šverc životinja tako da će ova oblast morati biti uređena, istaknuto je na današnjoj konferenciji za novinare. 

D.K. 

Tekst je objavljen u sklopu projekta '"BiH i proces euroatlantskih integracija"

"Ovaj projekat je omogućila velikodušna podrška američkog naroda putem Američke ambasade u Sarajevu i svi stavovi, mišljenja i zaključci izneseni u projektu ne odražavaju nužno stav Američke ambasade ili Vlade SAD, već isključivo autora".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti