Još jedan korak u liberalizaciji telekom-usluga u našoj zemlji – Isto broj, novi operator

26.12.2007. 10:20 / Izvor: Oslobođenje
Još jedan korak u liberalizaciji telekom-usluga u našoj zemlji – Isto broj, novi operator

Građani u našoj zemlji moći će u narednoj godini, bez promjene telefonskog broja, birati telekom operatora koji mu pruži najkvalitetnije usluge po najprihvatljivijoj tarifi.

Ova mogućnost koja predstavlja ključni korak u liberalizaciji telekom-usluga biće pružena primjenom pravila o prenosivosti telefonskih brojeva koje bi Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) trebalo da usvoji početkom 2008. godine.

Kako je Oslobođenju pojašnjeno u RAK-u, novo pravilo jedno je u nizu kojima se onemogućava monopol na telekom tržištu i pruža šansa novim operatorima, a već ih je 12 dobilo dozvolu za rad, da ravnopravno sa drugima, pružaju fiksne govorne usluge.

"Pravilom o prenosivosti telefonskih brojeva pretplatnici u javnoj telefonskoj mreži BiH zadržavaju svoj/svoje brojeve nezavisno od promjene lokacije, servisa i operatera telekomunikacija, odnosno nezavisno od izbora usluga koje daju javno raspoloživi telefonski servisi", kazala je Amela Odobašić, portparol RAK-a.

Prenos broja obavljaće se tako što će pretplatnik bilo kojeg operatora podnijeti zahtjev svom operatoru za raskid ugovora i prenos broja na željenog operatora s kojim će zaključiti novi ugovor. Stari operator će, naravno, imati pravo da raskidanje ugovora uvjetuje izmirivanjem finansijskih obaveza pretplatnika. Usluga prenosa broja naplaćivaće se jednokratnom administrativnom naknadom ne višom od 30 maraka koju će dijeliti davatelj i primatelj broja, dok će račune slati novi operator.

Treba napomenuti da ovom uslugom nije omogućen prenos broja iz fiksne u mobilnu mrežu i obrnuto.

Iako je u liberalizovanom tržištu mogućnost prenosivosti broja pogodnost za korisnike, komplikovane administrativne procedure često ih odbijaju da podnose zahtjeve. Za ilustraciju, najveći napredak ostvarila je Finska sa 50 posto zahtjeva za prenosivost broja, dok je u Hrvatskoj taj procenat samo oko jedan posto.

Da bi građanima olakšao prelazak na nove operatore, RAK je u nacrtu pravila o prenosivosti broja, osim povoljne cijene prenosa broja, predvidio i razumnu dužinu roka prenosa (ne više od deset dana), te pojednostavljenje administrativne procedure.

Telekom-operatori obavezni su da obezbijede tehničke uslove za realizaciju usluga prenosivosti broja, što je zahtjevan posao. Samim tim, kažu u RAK-u, ovakve inicijative telekom-operateri ne dočekuju sa entuzijazmom i oduševljenjem nigdje u svijetu. Međutim, u tri domaća telekom-operatora uvjeravaju kako su spremni za nadolazeću konkurenciju.

BH Telecom se, prema riječima Nađe Lutvikadić, portparola, kroz stvaranje tehničkih uslova, ali i kroz projekte priprema za odluke RAK-a i spremno će dočekati primjenu pravila o prenosivosti broja.

Stipe Prlić, direktor HT Eroneta, rekao je kako mogućnošću izbora operatora praktično počinje prava konkurencija na tržištu BiH.

"To je dobar signal za potencijalne korisnike koji će svakako biti na dobitku", kazao je Prlić.

Pojačavanje konkurencije značiće i snižavanje cijena usluga, ali iako je to jedna od značajnih stavki, prema Prlićevom mišljenju, nije presudna.

On je dodao kako je bitan kvalitet, ali i sve drugo što određeni operator nudi.

"Operator m:tel je spreman za primjenu ovog pravila, ne samo u pogledu tehničke izvodljivosti, već prije svega kvaliteta i konkurentnosti", kazala je Oslobođenju portparol m:tel-a Aida Halilović.

Prema njenim riječima, m:tel je spoj regionalnog iskustva i domaćih kadrova i nastojimo da se u potpunosti prilagodimo tržištu i navikama korisnika.

Liberalizacija zahtijeva ozbiljnije i aktivnije učešće novih operatora koji, po opštoj ocjeni, stidljivo nastupaju na tržištu i nude ograničen spektar usluga.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti