Još jedan uspjeh: Među 100 učesnika, bh. sirevi proglašeni najboljim

16.10.2017. 16:26 / Izvor: Akta.ba
Još jedan uspjeh: Među 100 učesnika, bh. sirevi proglašeni najboljim

Među više od 300 izloženih sireva, izborom publike ova tri su proglašena za najbolje.

USAID/SWEDEN FARMA II projekt pozdravlja sve proizvođače sira iz Bosne i Hercegovine koji su učestvovali na Balkanskom festivalu sira 2017, koji je održan od 14.-15. oktobra u Beogradu, te sa velikim zadovoljstvom čestita pobjednicima za najkvalitetniji sir: Zlatni sir Foča, Farmersko blago - Livanjski sir i Kupres Milch.

Među više od 300 izloženih sireva, izborom publike ova tri su proglašena za najbolje, što samo govori u prilog njihovom kvalitetu i javnom priznanju, saopćeno je.

Balkan Cheese Festival 2017 je održan po šesti put, a prisustvo bh. proizvođača je primijećeno na svim prethodnim manifestacijama. Pored nagrađenih, Bosnu i Hercegovinu su predstavili i Nana Kaas iz Prijedora, Mons product iz Teslića i Promilk iz Prozora.

"Ovo je dodatna potvrda kvaliteta bh. proizvodnje i proizvoda, koji se pridržavaju najvećih međunarodnih standarda. Zadovoljstvo nam je da su među više od 100 učesnika, bh. sirevi proglašeni vrhunskim", navode iz FARMA II projekta.

Na festivalu se uz podršku USAID/Sweden FARMA II projekta ove godine po prvi put samostalno predstavila zemljoradnička zadruga Promilk iz Prozora, sa svojim Prozorskim sirom. Direktor zadruge Ibro Daguda oduševljen je reakcijama posjetilaca festivala u Beogradu i ostvarenom prodajom, ali i potencijalom za dalju distribuciju sira u Srbiji: "Ovo nam je prvo samostalno predstavljanje na festivalu i već smo ostvarili i kontakte poslovne prirode, te se nadamo skoroj uspostavi prodaje na tržištu Srbije. Reakcije posjetilaca na ukus našeg sira bile su izvanredne i svakako planiramo izlagati ponovo!"

Prema podacima Vanjskotrgovinske / Spoljnotrgovinske komore BiH i analizama USAID/Sweden FARMA II projekta, Srbija je u 2016. godini bila treće najvažnije izvozno tržište za sir iz BiH, sa učešćem od 20% u ukupnom izvozu i vrijednosti izvoza većoj od 1 milion KM. Najvažnije izvozno tržište bila je Hrvatska (32%), zatim Crna Gora (31%), a određene količine izvezli smo i u Makedoniju (9% ukupnog izvoza sira).

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti