Još jedno NE mini hidroelektranama na Bunskim kanalima

17.11.2021. 15:03 / Izvor: Fena
hidroelektrane

Prisutni vijećnici Gradskog vijeća Grada Mostara, kako stoji u saopćenju, neće usvojiti novi Prostorni plan Grada Mostara ukoliko u njemu ne budu isključene mHE na Bunskim kanalima.

Ekološka udruga "Majski cvijet" u srijedu je održala okrugli stol na temu "Zašto NE mHE na Bunskim kanalima" povodom izrade i usvajanja novog Prostornog plana Grada Mostara koji se očekuje u narednom periodu.

Okruglom stolu su prisustvovali vijećnici Gradskog vijeća Grada Mostara Silvio Bubalo, Kažimir Miličević, Slaven Bevanda, zastupnik u Skupštini Hercegovačko-neretvanskog kantona Slaven Raguž, kao i urbanista Sejo Pintul te ekolog Sanel Riđanović.

Iako je poziv za učešće na okruglom stolu upućen i gradonačelniku Mostara Mariju Kordiću i predsjedniku Savjeta za prostorni plan Grada Mostara, ni on niti članovi Savjeta za Prostorni plan Grada Mostara nisu se odazvali pozivu, saopćeno je iz Udruge "Majski cvijet".

Istakli su kako će sa današnjeg okruglog stola prema Savjetu za Prostorni plan (PP), Gradskom vijeću i Tajništvu gradonačelnika Grada Mostara u vidu zaključka biti upućen zahtjev da se iz postojećeg PP izbrišu mHE Buna 1 i Buna 2. Drugi zahtjev će biti da se novi prostorni plan usvoji u redovitoj proceduri što podrazumijeva organiziranje široke javne rasprava nakon što bude usvojen nacrt PP-a koji je trenutno u pripremi.

Prisutni vijećnici Gradskog vijeća Grada Mostara, kako stoji u saopćenju, neće usvojiti novi Prostorni plan Grada Mostara ukoliko u njemu ne budu isključene mHE na Bunskim kanalima.

"Današnja diskusija sa vijećnicima i stručnjacima je bila izuzetno konstruktivna i rezultirala je izvođenjem bitnog zaključka kako za građane naselja Buna tako i za sve građane Mostara kojima je interes trajna zaštita Bunskih kanala, spomenika prirode. Zadovoljan sam da možemo ovakvu poruku poslati u javnost nakon ovog okruglog stola te se nadam da će ovaj zaključak podržati i članovi Savjeta za prostorni plan Grada Mostara prilikom izrade novog prostornog plana Grada Mostara koji je vrlo značajan dokument za sve građane", naveo je Oliver Arapović iz Ekološke udruge "Majski cvijet".

Ekološka udruga "Majski cvijet" već nekoliko godina vodi pravnu borbu protiv izgradnje mHE na Bunskim kanalima.

Iz te udruge podsjećaju da je Kantonalni sud u Sarajevu donio presudu kojom se poništava okolinska dozvola koju je Federalno ministarstvo okoliša i turizma izdalo za gradnju dviju mHE na Bunskim kanalima, a zatim je Kantonalni sud u Mostaru donio presudu kojom su poništene odluke o vodnoj suglasnosti za iste mHE.

Odjel za urbanizam Grada Mostara dva puta je odbio zahtjev investitora za izdavanje urbanističke suglasnosti za izgradnju mHE na Bunskim kanalima, a Skupština HNK-a je usvojila zaključak o preispitivanju koncesionog ugovora za izgradnju mHE na Bunskim kanalima.

"Odjel za gospodarske, komunalne i inspekcijske poslove Grada Mostara je i službeno od gradskog Odjela za urbanizam zatražio brisanje lokaliteta Buna 1 i 2 iz prostornog plana kao područja izgradnje hidroelektrana", navodi se u priopćenju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti