Još nema dogovora za trasu autoputa Beograd-Sarajevo

16.10.2017. 08:11 / Izvor: Federalna.ba
Još nema dogovora za trasu autoputa Beograd-Sarajevo

Teško da ćemo se u Bosni i Hercegovini uskoro dogovoriti i o jasnom stavu o budućoj trasi izgradnje autoputa Sarajevo - Beograd.

Teško da ćemo se u Bosni i Hercegovini uskoro dogovoriti i o jasnom stavu o budućoj trasi izgradnje autoputa Sarajevo - Beograd, inače najznačajniijeg međunarodnog projekta koji će povezati dvije zemlje.

Povezivanje dviju zemalja sačekat će pokušaj dogovora o trasi autoputa. Uprkos podijeljenosti mišljenja, Turska je spremna aktivno učestvovati u izgradnji autoputa Sarajevo - Beograd.

"Smatram da je na ovom teškim geografskim područjima moguće i napravit će se putevi", poručio je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan prilikom nedavne posjete Srbiji.

Dok u BiH ne uspijevaju postići dogovor ni u vezi s trasom, u Srbiji je manje-više već sve poznato - prema generalnom projektu autoputa saobraćajnog instituta iz Srbije kojim će biti povezani Požega i Užice, trasa sa Sarajevom nastavlja se preko Kotromana, kao nastavak Koridora 11, koji polazi od Beograda ka Crnoj Gori i Raškoj, tako bi cesta Sarajevo - Beograd zapadnom stranom u BiH ušla na području Višegrada.

"Narednih mjeseci ćemo krenuti u izradu projektne dokumentacije za autoput Požega - Boljare, želimo spojiti ove krajeve s Beogradom, Sarajevom i Podgoricom", rekao je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić u Novom Pazaru.

Trasu preko Višegrada ranije je zagovarala i vlast Republike Srpske. "Iz Srbije da ide preko Vlasenice, Sokoca, poveže Rogaticu, Višegrad i da to bude tretirano kao jedinstvena trasa", izjavio je entitetski predsjednik Milorad Dodik.

Sa druge strane, Bijeljina, Tuzla i Brčko računaju da trasa autoputa Sarajevo - Beograd ide preko sjeveroistočnog dijela BiH. Ranije studije izvodljivosti dokazale su da upravo na ovoj trasi postoji potpuna ekonomska opravdanost izgradnje autoputa.

Kontradiktornosti i u Vladi RS-a - podrška stiže od predsjednika NSRS-a Nedeljka Čubrilovića: "Grad Bijeljina je jedno od najvažnijih mjesta u RS-u, čvorište koje je na svega 20-ak kilometara od Srbije, Hrvatske i granice s Federacijom."

I bijeljinski gradonačelnik Mićo Mićić istaknuo je da bi više od milion i po stanovnika bilo povezano trasom od Sarajeva preko Žepča, Tuzle, Brčkog i Bijeljine.

Čelnici tri grada ranije su najavili da, ukoliko ne uspiju postati dio najavljene izgradnje autoputa, zajednički će nastaviti da traže investitora. Jedno od novih, mogućih riješenja - tvrde - jeste i gradnja obiju trasa.

"Došlo je skoro do svađe - ili jedno ili drugo, a turski predsjednik Erdogan nas je obradovao izjavom da treba da idu obje varijante", naglasio je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

Sjeveroistočni dio BiH ostvaruje desetine miliona eura prihoda od izvoza u Srbiju - oživljavanje riječne luke u Brčkom razlog su više da ova trasa bude dio mreže puteva koji treba da se grade u BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti