Još pet općina u programu upravljanja čvrstim otpadom

29.08.2012. 15:29 / Izvor: Fena
Još pet općina u programu upravljanja čvrstim otpadom

Direktor Švedske agencije za međunarodni razvoj i suradnju (SIDA) u BiH i savjetnik u Švedskoj ambasadi Pelle Persson danas je u Sarajevu s predstavnicima pet općina u BiH potpisao sporazume o grant sredstvima za finansiranje poboljšanja upravljanja otpadom, u ukupnoj vrijednosti od 1,1 milion eura.

Sporazum će pomoći općinama Kostajnica, Kozarska Dubica, Novi Grad, Oštra Luka i Prijedor da poboljšaju usluge prikupljanja otpada putem donacije opreme i to: kamiona za prikupljanje otpada, kanti i kontejnera za domaćinstva.

Već ranije je 13 općina učestvovalo u podjeli granta u vrijednosti 2,8 miliona eura kao dio Programa upravljanja čvrstim otpadom (SWM) koji je pokrenut u februaru prošle godine na inicijativu Švedske.

"Cilj je poboljšati kvalitet i dostupnost usluga prikupljanja čvrstog otpada u odabranim općinama, te time pridonijeti integriranom upravljanju čvrstim otpadom u zemlji", kazao je Persson.

To u praksi znači da će veći broj domaćinstava imati pristup organiziranom prikupljanju otpada, te da će prikupljeni otpad odložiti na regionalnim sanitarnim odlagalištima. Ukupni budžet za program je deset miliona eura, a program će trajati 4,5 godine.

Tokom prošle i ove godine općine koje su danas dobile ove grantove učestvovale su u sveobuhvatnom programu izgradnje kapaciteta koji pokriva tehničke, finansijske i aspekte menadžmenta modernog upravljanja otpadom u skladu s najboljim evropskim praksama i EU direktivama.

Kroz ovaj proces općine su pripremile općinske planove upravljanja otpadom koji će se, kako je predviđeno, impelentirati u narednim godinama.

Uz švedsku podršku, 38.000 novih domaćinstava uskoro će biti uključeno u organizirano prikupljanje otpada, a prikupljeni otpad će se odlagati na regionalna sanitarna odlagališta.

Švedski grantovi ćer dijelom biti ključni za ostvarivanje tog cilja, budući da će općine grantove koristiti za nabavku kamiona za prikupljanje otpada, kontejnera i kanti.

Ostale komponente projekta su revizija i poboljšanje pravnog okvira povezanog s upravljanjme otpadom i podrška kampanji za podizanje svijesti koju planiraju provestio dva entitetska ministartva okoliša.

U narednim mjesecima dodatne općine i regije će biti uključene u program

"Cilj je uključiti 30 do 35 općina u BiH u taj program", pojasnio je Persson.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti