Još samo dva mjeseca do isteka roka konzorciju INA-MOL za investiranje 150 miliona KM: Raskida se ugovor o prodaji "Energopetrola"?

01.07.2009. 13:24 / Izvor: Dnevne novine SAN
Još samo dva mjeseca do isteka roka konzorciju INA-MOL za investiranje 150 miliona KM: Raskida se ugovor o prodaji 'Energopetrola'?

Ako u naredna dva mjeseca konzorcij INA/MOL u sarajevski "Energopetrol" ne uloži oko 144 miliona KM, Vlada FBiH pokrenut će proceduru raskida ugovora o dokapitalizaciji ove firme sklopljenim sa konzorcijem početkom septembra 2006. godine.

Potvrdio je ovo za "San" Vahid Hećo, ministar energetike, industrije i rudarstva FBiH koji napominje kako je neosporna činjenica da konzorcij INA-MOL ni izbliza nije izvršio ugovorene obaveze, a da rok od tri godine tokom kojih je to morao uraditi istječe vrlo brzo.

"Također još uvijek nije odabrana neovisna revizorska kuća koja bi trebala izvršiti preciznu analizu ispunjavanja ugovorenih obaveza jer i oko toga ima određenih opstrukcija. Kada pogledamo obaveze koje je morao uraditi konzorcij prema ugovoru to je sasvim simbolično ispunjavanje obaveza i ja mislim da Vlada to više ne bi trebala tolerisati i da treba ići u raskidanje ugovora", kaže Hećo.

Ministar napominje kako je postupak dokapitalizacije vodila Vlada FBiH te da postoji posebna vladina komisija koja prati provedbu ugovora i njen izvještaj bi vrlo brzo trebao biti razmatran na sjednici federalne Vlade.

"Mislim da će taj izvještaj opredijeliti Vladu u kom pravcu dalje ići, ali ponavljam da smatram da bi trebalo raskinuti ugovor, jer mi moramo zaštiti imovinu Federacije BiH", poručio je Hećo.

Prema odredbama ugovora koji je sklopila Vlada, konzorcij se obavezao da u tri godine investira 150 miliona KM u moderniziranje kompanije, ali je do sada uloženo svega šest miliona.

Također konzorcij je bio dužan platiti dugove "Energopetrola" prema javnim fondovima što je urađeno, a Vladi je također plaćeno 10,2 miliona KM na ime prava na dokapitalizaciju. Prema ugovoru kupac je bio dužan zadržati u prve tri godine svih 1.059 radnika osim onih koji dobrovoljno uz otpremnine napuste firmu. Do novembra prošle godine njihov broj smanjen je na 882 radnika od kojih je svega njih 84 firmu napustilo uz isplaćivanje ukupno 2,62 miliona KM otpremnine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti