Jozić: Po novom zakonu radnička potraživanja imperativ u stečaju

08.07.2018. 17:46 / Izvor: Fena
Jozić: Po novom zakonu radnička potraživanja imperativ u stečaju

Zakon o izmjenama Zakona o stečajnom postupku objavljen je 4. jula u Službenim novinama Federacije BiH, te je stupio na snagu narednog dana od dana objave.

Federalni ministar pravde Mato Jozić potvrdio je Feni da je u Federaciji BiH stupio na snagu Zakon o izmjenama Zakona o stečajnom postupku, koji nalaže da radnicima firmi u stečaju treba omogućiti isplatu svih neizmirenih plaća, a ne samo osam minimalnih kako je propisivao dosadašnji zakon.

"Izmjene propisuju da se u viši isplatni red svrstavaju sva potraživanja radnika i prijašnjih dužnikovih radnika nastala do dana otvaranja stečajnoga postupka iz radnog odnosa u ukupnom bruto iznosu, otpremnine do iznosa propisanoga zakonom odnosno kolektivnim ugovorom i potraživanja po osnovu naknade štete pretrpljene zbog ozljede na radu ili profesionalne bolesti. Na taj način potraživanja radnika nisu ograničena niti visinom niti temporalno", rekao je Jozić.  

Osim navedenog zakonske izmjene su, kako kaže, izvršene zbog kontinuiteta u odvijanju stečajnih postupaka u Federaciji BiH i sprečavanja njihovog zastoja zbog neizmirenja obaveza i troškova iz stečajne mase.

"Sada se  iz stečajne mase najprije namiruju nužni troškovi stečajnog postupka i nužne obaveze stečajne mase, bez kojih se ne može voditi stečajni postupak, a o čemu odlučuje stečajni sudija, te se troškovi postupka i obaveze stečajne mase, koji nisu nužni za vođenje postupka namiruju nakon izmirenja povjerilaca višeg isplatnog reda", kazao je Jozić.

Izmjene su izvršene zbog provođenje presude Ustavnog suda FBiH, koji je  utvrdio da je odredbom člana 33.  Zakona o stečaju favorizirana jedna strana u radnopravnom odnosu – poslodavac, koji se oslobađa od odgovornosti u fazi stečajnog postupka.

Na osnovu toga mogao je da izbjegne svoje obaveze i odgovornosti u pogledu isplate značajnog dijela potraživanja iz radno-pravnog odnosa.

U presudi Ustavnog suda, od 23. marta 2016. godine, stoji da potraživanja iz radnog odnosa, a što proizilazi iz prakse Evropskog suda, čine dio imovine osoba koje su u radnom odnosu, uključujući i uposlenike i stečajnog dužnika. Dakle, potraživanja iz radnog odnosa su imperativ koji mora biti poštovan bez izuzetka.

Zakon o izmjenama Zakona o stečajnom postupku objavljen je 4. jula u Službenim novinama Federacije BiH, te je stupio na snagu narednog dana od dana objave.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti