Vijesti

JP "Elektroprivreda BiH" nastavlja aktivnosti na pripremi i izgradnji HE Vranduk

08.03.2010. 15:31 / Izvor: eKapija.ba

Vlada FBiH je donijela odluke o pripremi i izgradnji jedne hidro i dvije termoelektrane u skladu sa Odlukom o proglašenju javnog interesa i pristupanju pripremi i izgradnji prioritetnih elektroenergetskih objekata u FBiH. Riječ je o HE Vranduk 23 MW, RiTE Kongora 2x 275 MW i TE Tuzla, blok 7, 450 MW, navodi se u saopćenju.

Naime, danas je data saglasnost JP "Elektroprivreda BiH" da nastavi aktivnosti na pripremi i izgradnji HE Vranduk, te da na mjestu izgradnje formira posebnu organizacionu jedinicu. Finansiranje ovog projekta vršiće se po modelu koji predviđa angažovanje vlastitih sredstava JP Elektroprivreda BiH, kao i kreditnih sredstava. Vlada FBiH je istovremeno, posebnom Odlukom, dala saglasnost da se pristupi postupku dodjele koncesije za izgradnju ove hidroelektrane, na osnovu samoinicijativne ponude ponuđača JP "Elektroprivreda Bi"“ d.d. iz Sarajeva.

Za vođenje pregovora i postupka dodjele koncesije, kao koncesor, ovlašteno je Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije.

Saglasnost je danas data i JP Elektroprivredi HZ HB da, u svojstvu nosioca aktivnosti, izvrši pripreme i realizaciju izgradnje elektroenergetskog objekta RiTE Kongora, čije će se finansiranje vršiti po modelu zajedničkih ulaganja ovog elektroprivrednog preduzeća sa strateškim partnerima - kompanijama odabranim putem međunarodnog javnog poziva.

Partnerstvo podrazumijeva da Federacija BiH ostaje vlasnik prirodnih resursa, bez privatizacije, a da povrat uloženih partnerskih sredstava ide preko proizvedene električne energije.

Garanciju za uložena sredstva predstavlja izgrađeni objekat, a zajedničko upravljanje i odlučivanje o strateškim pitanjima putem konsenzusa je model funkcioniranja zajedničke kompanije.

Pod istim uvjetima i principima biće raspisan međunarodni tender za strateško partnerstvo za izgradnju bloka 7 TE Tuzla za šta je danas dobila saglasnost JP Elektroprivreda BiH.

Ona će, naime, sa odabranim strateškim partnerom, u ovu svrhu, formirati zajedničko privredno društvo na području općine Tuzla, s namjerom da se projekat završi do 2017. godine.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti