JU Opća bolnica u skladu sa ISO standardom

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

JU Opća bolnica u skladu sa ISO standardom

22.06.2018. 14:09 / Izvor: Akta.ba

Opća bolnica "Prim.dr. Abdulah Nakaš" do kraja godine dobit će akreditaciju ISO standarda kojim će ova ustanova biti prilagođena potrebama invalidnih osoba

Predsjedateljica Skupštine Kantona Sarajevo Ana Babić posjetila je danas Javnu ustanovu Opća bolnica "Prim.dr. Abdulah Nakaš", jer je nedavno Vlada Kantona Sarajevo dala saglasnost da ova bolnica formira Pedijatrijsko odjeljenje na sekundarnom nivou.

"Pedijatrija bi, kako je planirano, imala kapacitet od 30 kreveta. Za to su potrebna znatna novčana sredstva ali i zapošljavanje novog kadra. Nadam se da ćemo otvaranjem ovog odjeljenja osigurati djeci adekvatnu zdravstvenu zaštitu", rekao je direktor bolnice Zlatko Kravić, te poručio da oni za to imaju hrabrosti, volje i znanja.

Babić je upoznata kako je u proteklom periodu urađena kompletna rekonstrukcija operacionih sala, otvorena jedna u prizemlju, a u toku je izgradnja još jedne i na odjeljenju za bolesti uha, nosa i grla (ORL).

"Preuzeta je kompletna sekundarna zaštita na nivou Kantona Sarajevo te, što je i najvažnije, vraćeno je povjerenje građana u ovu ustanovu. Nabavili smo nove instrumente, četiri aparata za anesteziju i operacione stolove. Renovirali smo novi stub za laparoskopiju, laser za razbijanje kamenca u bubregu, lasere za operaciju hemoroida, fisura i fistula", naveo je Kravić te najavio skori početak rada opservacijske sale.

Po njegovim riječima, zahvaljući Skupštini i Vladi Kantona Sarajevo kupili smu magnet, CT, dvoglavu gama – kameru,  i trenuto se rade prostorije u koje bi se mogli smjestiti ovi aparati kako bi do septembra bili u funkciji.

"Nadam se da ćemo do kraja godine dobiti akreditaciju ISO standarda jer nam je cilj  prilagoditi bolnicu potrebama invalidnih osoba", najavio je direktor Kravić te potcrtao kako to podrazumijeva uvođenje staza za slijepe, "zvučne" liftove, vodiče na Brajevoj azbuci.

Na sastanku je bilo riječi i o idejnom projektu za izgradnju objekta gerijatrie i palijativne medicine, za šta je neophodno osigurati oko 14 miliona KM.

Babić i Kravić obišli su i Centar za srce koji se nalazi na desetom spratu bolnice. Opremljen je najsavremenijom tehnologijom u kojem rade vrhunski ljekari koji pružaju usluge u oblasti interventne kardiologije - kateterizacija srca, ali i kardiohirurgije djece i odraslih.

"Ovdje se nalaze moderne bolničke jednokrevetne i dvokrevetne sobe u kojima se pored odraslih pacijenata oporavljaju i tek operisane bebe", pojasnio je tokom obilaska doktor Sanko Pandur, te dodao kako ovdje dolaze građani iz Federacije BiH i RS-a.

Babić je istakla kako su od njene posjete ovoj ustanovi početkom februara pa do danas ostvareni vidljivi pozitivni pomaci u njenom funkcionisanju i radu.

"Tokom današnjeg obilaska najmodernijeg centra za srce u BiH uvjerila sam se da je i vama kao i meni u interesu da ova bolnica bude referentna, kako bi našim sugrađanima pružala najkvalitetniju zdravstvenu uslugu", naglasila je, ovom prilikom, Babić.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti