Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

JUB, PKKS i Prilika Plus organizovali obuku za zvanje moler-farbar

U Privrednoj komori Kantona Sarajevo (PKKS) danas su uručeni certifikati za grupu kandidata koji su uspješno završili praktičnu i teorijsku obuku za zvanje moler-farbar.

14.10.2014. 13:27 / Izvor: eKapija.ba

U Privrednoj komori Kantona Sarajevo (PKKS) danas su uručeni certifikati za grupu kandidata koji su uspješno završili praktičnu i teorijsku obuku za zvanje moler-farbar.

Obuku su organizirali Prilika Plus i PKKS uz partnerstvo firme JUB d.o.o. , a testiranje polaznika održano je u Centru za sticanje znanja i vještina Specijalist.

"Nephodnost ovakvih obuka, ali i njihovu uspješnost, potvrđuje činjenica da su neki od polaznika već pronašli posao kod poslodavaca koji traže striktnu primjenu svih tehnoloških procedura u procesu bojenja", kazao je sekretar PKKS Muamer Mahmutović.

U toku je obuka i druge grupe polaznika za ovo zanimanje, a tu su i programi obuke za fasadere, dekoratere, keramičare i još neka zanimanja. 

Koordinator projekta Prilika Plus Eldin Sarajlić je kazao da projekt obuhvata četiri osnovna elementa: analizu potreba, trening programe, provođenje obuke i proces testiranja, odnosno certificiranja. Obuke se izvode u osam trening centara širom BiH, a identifikovano je šest sektora koji imaju najveći potencijal za razvoj i zapošljavanje. To su: građevinarstvo i stolarija; tekstil, koža i obuća; drvo i namještaj; obrada metala; kulinarstvo i ugostiteljstvo i proizvodnja voća i povrća.

"Trening centri su osnovani u saradnji sa privatnim sektorom s ciljem da identifikujemo zanimanja koja su poslodavcima najpotrebnija, te da se dođe do profila shodno potrebama tržišta rada", dodao je Sarajlić.

"Neformalno obrazovanje smo na ovaj način podigli na viši nivo, te otvorili put za za novi, kvaliteniji i suvremeni način obrazovanja", kazao je direktor prodaje JUB d.o.o Eldin Sarajlić.

Uskoro se očekuje i testiranje u Centru Gastroid (za zanimanja konobar i kuhar), te u Centru Format (za zanimanje CNC operater za drvo).

 

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti