Junice iz Češke biće podijeljene u Romanijskoj regiji i istočnoj Hercegovini

28.08.2020. 12:43 / Izvor: SRNA
Junice iz Češke biće podijeljene u Romanijskoj regiji i istočnoj Hercegovini

Nakon posjete farmi Borojevića, Pašalić je rekao novinarima da je riječ o proizvođačima iz 12 lokalnih zajednica.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić rekao je danas u Šamcu da će priplodne junice, nabavljene iz Češke u okviru projekta podrške malim proizvođačima mlijeka u Republici Srpskoj, nakon karantina na farmi Čede Borojevića u Tišini, biti distribuirane na području istočne Hercegovine i Sarajevsko-romanijske regije.

Nakon posjete farmi Borojevića, Pašalić je rekao novinarima da je riječ o proizvođačima iz 12 lokalnih zajednica.

"Ima još jedan kontingent koji će doći iz Austrije, a riječ je o češkom i austrijskom simentalcu, tirolskom govečetu. Vrijednost projekta je milion KM, od čega su po pola obezbijedili Vlada Republike Srpske i sami proizvođači, uz učešće lokalnih zajednica i mljekare 'Pađeni'", rekao je Pašalić.

On je istakao da je cilj da se proširi kooperantska mreža i proizvodnja mljekare "Pađeni", koja ima prostora da na tržištu i dalje plasira svoje proizvode.

"Ovo je prva faza tog projekta. U pitanju je 200 junica, a već na proljeće ćemo ići u nabavku još jedne količne junica i nećemo se tu zaustaviti. Razgovaramo i sa mljekarom u Kozarskoj Dubici kako da na zapadu Srpske realizujemo sličan projekat. Kada je u pitanju proizvodnja mlijeka, mi ćemo i dalje ulagati u nabavku genetskog materijala", rekao je Pašalić.

On je dodao da su junice samo u karantinu kod Borojevića.

"Ovo je samo obaveza karantina, gdje će se junice u stvari prilagođavati i pratiti njihovo zdravstveno stanje da se ne bi slučajno zajedno sa njima unijela i neka bolest", rekao je Pašalić.

Vlasnik farme u Tišini, kod Šamca, Čedo Borojević naveo je da su u prvom dijelu programa kod njega uvezene 64 junice, a ukupnim programom biće uvezeno 107 junica za romanijsku regiju i istočnu Hercegovinu.

On je naveo da će karantin potrajati dva mjeseca, nakon čega će junice biti distribuirane, te zahvalio Vladi što je dozvolila učešće u ovom programu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti