Junuzović kopex planira širenje mreže kupaca u segmentu prirodnog plina

24.04.2018. 13:25 / Izvor: Akta.ba
Junuzović kopex planira širenje mreže kupaca u segmentu prirodnog plina
OTVORI GALERIJU

U segmentu prirodnog plina imaju intenzivne pregovore širom BiH, a u planu su i projekti vezani za investicije.

Prošla i pretprošla godina su bile jako uspješne kada je u pitanju poslovanje kopmanije Junuzović kopex iz Lukavca.

"U planu je izgradnja interne benzinske pumpe, projekat proširenja restorana, izgradnja jednog hotela i širenje mreže kupaca u segmentu prirodnog plina gdje imamo intenzivne pregovore širom BiH. Svi projekti povezani za investicije su dugoročni, tako da se konketnije informacije vezane za to mogu znati nakon prve polovice godine", kazao je za Akta.ba Saša Selimović direktor Junuzović kopex-a.

Istakao je da uvijek nailaze na određene administrativne probleme i barijere kada su u pitanju nove investicije.

"Od onog momenta kada se rodila ideja i obezbijedio novac primjera radi za izgradnju autopraonice na benzinskoj pumpi, 14 mjeseci je prošlo od prvog podnošenja zahtjeva za dobijanje urbanističke saglasnosti za dobijanje upotrebne dozvole. Tako da ući u neku novu investiciju znači i biti dosta strpljiv", dodao je Selimović.

Segmentirani su u poslovanju u četiri kategorije i to: veleprodaja i maloprodaja nafte i naftnih derivata, izvođenje građevinskih radova niskogradnje i visokogradnje, transport nafte i naftnih derivata i svih ostalih roba, kao i distribucija prirodnog plina.

"U svom vlasništvu posjedujemo dvije firme, Gradski i prigradski saobraćaj Tuzla koja ima vozni park sa 100 autobusa i zapošljavaju 150 zaposlenika. Druga firma je Litvatrans Banovići koja ima cca. 70 voznih jedinica i 130 zaposlenika", kazao je Selimović.

Također posjeduju u Sarajevu prvi i jedini terminal prirodnog plina, a u Tuzli posjeduju punionicu prirodnog plina. Prvi su u BiH koji imaju registrovano sedam tegljača koji za pogon koriste motorni plin i samim time smanjuju emisiju štetnih plinova i gasova.

"Prva smo ekološki osviještena kompanija koja u svom voznom parku u firmi Gradski i prigradski saobraćaj Tuzla u saobraćaj uključila vozila koja su 90 posto pogonjena na prirodni plin. Investicija uvođenja autobusa i punionice na plin značajno je doprinijela boljem poslovanju. Proširili smo tržište, čak prirodni plin izvozimo u Crnu Goru i to u vrijednosti od negdje oko milion eura na godišnjem nivou. U Sarajevu snabdijevamo firme Gras i Centrotrans Eurolines", ispričao je Selimović.

Trenutno imaju 105 zaposlenih radnika, a u 2017. godini su intenzivno zapošljavali nove kadrove, gdje za sada rade na edukaciji tih istih kadrova, jer kako naglašava Selimović, „kadrovi nam iz obrazovnih institucija izlaze potpuno nespremni za tržište rada“.

"Opet, optimistični smo u pogledu nastavka uspješnog poslovanja. Svake godine dajemo maksimum od sebe, ali očekujemo da bi moglo doći do određenih poremećaja općenito na tržištu generalno u državi. To se prvenstveno očituje u nedostatku tih stručnih kadrova i kvalifikovane radne snage i to zbog odliva mladih stručnih ljudi, pa ćemo sigurno imati problem da popunimo kadrove", poručio je Selimović.

M.R.R.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti