Jusko: Prvo studija izvodljivosti pa onda model finansiranja brze ceste

06.02.2018. 13:57 / Izvor: N1
Jusko: Prvo studija izvodljivosti pa onda model finansiranja brze ceste

O modelu finansiranja moći će se govoriti nakon što delegacija Turske obavi svoju studiju vizibiliteta

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Ismir Jusko održao je danas sastanak s predstavnicima Republike Turske, predvođenim zamjenikom generalnog direktora Direkcije autocesta Republike Turske Mehmetom Tutaşom.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici Federalnog ministarstva prometa i komunikacija, Ministarstva saobraćaja i veza Republike Srpske, Vlade Brčko distrikta BiH te javnih preduzeća za autoceste i ceste iz Federacije i Republike Srpske.

"Više sam puta istakao značaj ove posjete da nakon dugo vremena imamo dva definisana pravca. Već danas imamo cijelu delegaciju Turske od 13 predstavnika, stručnjaka. Cilj sastanka je bio jednostavan: Turska delegacija želi da prikupi i najsitnije detalje važne za pravljenje visibility studije. Danas smo predstavili prezentacije iz RS-a i JP Autoceste FBiH. U naredna dva dana ćemo izaći na teren, obići ćemo BiH, u petak ćemo imati još jedan sastanak", poručio je ministar Jusko i dodao:

"Stav delegacije Turske je da je u ovom trenutku teško dati precizan model finansiranja dok se na papir ne stave sve pojedinosti".

Ambasador Turske u BiH Haldun Koc je istakao da Turska želi dati doprinos u jačanju i razvoju regiona.

"Nakon prošlosedmičnog sastanka na visokom nivou u Istanbulu, predsjednik je sazvao sve relevantne institucije i njihove najodgovornije predstavnika i od njih tražio da započnu sa radom da se što prije vidi kako će se realizovati projekt. Kao rezultat ove snažno izražene političke volje, dvije delegacije stručnjaka su počele sa kontaktima i razgovorima na dvije strane već od danas. Današnji sastanak je bio izuzetna prilika da se sa izvora i iz prve ruke prikupe sve relevantne informacije i da se to čuje iz prve ruke", poručio je Koc.

Dodao je da će se o modelu finansiranja moći govoriti nakon što delegacija Turske obavi svoju studiju vizibiliteta.

"Sastanak između delegacija između Turske i BiH još traje, a nakon današnjih sastanaka će se dva dana ići na obilazak i jedne i druge trase. Kao što je i gospodin ministar rekao, govoriti o nekim modalitetima bilo koje faze je još preuranjeno. Nešto konkretnije o finansiranju ćemo moći reći nešto više nakon što turska delegacija obavi svoju studiju vizibiliteta. Za Tursku je ovo jedan regionalni socio-ekonomski projekat kojim želimo dati doprinos u jačanju i razvoju ovog regiona. Veoma smo zadovoljni, danas je bilo prezentacija svih relevantnih institucija koje su prikazale sviju strategiju i viđenja", istakao je Koc.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti