Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Jusko: Regionalno povezivanje značajno za ekonomski razvoj

17.10.2018. 08:08 / Izvor: Akta.ba

Delegacija Ministarstva komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine, predvođena ministrom Ismirom Juskom, učestvuje na Trećem sastanku ministara prometa Kine i zemalja centralne i istočne Evrope, Kina - CEEC 16+1 koji se održava u Beogradu 16. i 17. oktobra 2018. godine.

Sastanak je otvorio predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, a u svom obraćanju delegacijama zemalja centralne i istočne Evrope kineski ministar prometa Li Xiaopeng je naglasio potencijal i značaj infrastrukturnog povezivanja Kine i zemalja CEI-a u okviru kineske inicijative “jedan pojas - jedan put” u svim vidovima prometa ali i IT sektora, istakavši pokrenute aktivnosti između Kine i Bosne i Hercegovine na povezivanju u oblasti zračnog prometa.

Najavljujući sljedeći sastanak na ovom nivou koji će se održati u Hrvatskoj, ministar Xiaopeng je inicirao mogućnost formiranja zajedničke liste infrastrukturnih projekata zemalja CEI-a, odnosno 16+1.

Zaključujući izlaganje, ministar Xiaopeng je posebno istakao četiri kineska cilja u saradnji Kine i zemalja CEI-a: dati veću podršku infrastrukturnom povezivanju, daljnje jačanje dijaloga u oblasti vodnog prometa, inicirajući ujedno sjednicu svih administratora u oblasti pomorskog prometa i kinesku organizaciju okruglog stola za promociju ekološki sigurnog i održivog vodnog prometa, unapređenje saradnje u razvoju logističkih koridora, podržavanje bilateralne saradnje u izgradnji kapaciteta kadrova, mogućnost studiranja i usavršavanja u Kini, sve u cilju zajedničkog prosperiteta svih na koje se ovi projekti odnose.

U svom obraćanju kineskom i ministrima zemalja CEI-a, ministar Jusko je istakao strateška opredjeljenja, pokrenute i planirane aktivnosti Bosne i Hercegovine u oblasti infrastrukturnog povezivanja, s posebnim naglaskom na izgradnju Autoceste na Koridoru Vc kroz Bosnu i Hercegovinu, zasnovane na usvojenoj Okvirnoj strategiji prometa Bosne i Hercegovine, naglašavajući značaj regionalnog povezivanja u cilju ekonomskog razvoja.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti