Južna Hercegovina dobija nove sadržaje turizma na otvorenom uz projekat "Ćiro"

22.09.2020. 15:49 / Izvor: Akta.ba
Južna Hercegovina dobija nove sadržaje turizma na otvorenom uz projekat 'Ćiro'

Ideja je rođena je kroz projekt prekogranične suradnje 2016. godine i privukla je veliki broj zaljubljenika u biciklizam.

U Čapljini je održan sastanak partnera na projektu "Ćiro - put svjetske baštine" - REDAH, Grada Čapljina, općina Ravno i Stolac, te turističke agencije Kula Turist iz Počitelja.

Teme sastanka su bile vezane za redovno provođenje aktivnosti, kao i plan za naredni period, te tekuća administrativna pitanja.

Ovim projektom, čija je ukupna vrijednost veća od 738.000 KM, a koji Europska unija sufinancira sa više od 590,000 KM bespovratnih sredstava, južna Hercegovina dobija nove sadržaje kulturalnog i turizma na otvorenom, promociju i povećanje atraktivnosti turističke ponude.

Cilj projekta je unaprijediti lanac vrijednosti u turizmu i kreirati atraktivnu stazu koja će zadržati turiste, te im ponuditi pravu sliku prekrasne i autohtone južne Hercegovine. Ideja je rođena je kroz projekt prekogranične suradnje 2016. godine i privukla je veliki broj zaljubljenika u biciklizam.

Ona spaja tri UNESCO grada: Mostar, Dubrovnik i Kotor. Projekt će staviti na mapu i učiniti dostupnim i pristupačnim sve znamenitosti, omogućiti pozicioniranje gospodarstvenicima, umjetnicima, obiteljskim gospodarstvima na stazi i povezati usluge u lancu vrijednosti "Ćiro - put svjetske baštine".

Ovaj projekat uključuje sada i Stolac , osim bh. općina i gradova koje je do sada povezivao - Mostara, Čapljine, Ravnog i Neuma.

"Ćiro - put svjetske baštine" povezuje gradove koji su već na UNESCO listi, kao i mjesta na tentativnoj listi UNESCO-a (Mostar, Počitelj, Vjetrenica, Radimlja, Boljuni).

Želja partnera u projektu - Grada Čapljina, Općine Ravno i Općine Stolac, te partnera Kula Turist d. o. o. i REDAH-a - je zadržati turiste i ponuditi im nezaboravan dojam autohtone južne Hercegovine kroz kulturno-povijesni sadržaj, gastronomiju i hercegovačku gostoljubivost.

Ćiro će kroz razvoj svog brenda i proizvoda poticati inovacije u kreiranju i plasmanu usluga i proizvoda.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti