Južni tok stao: Ko će šta da plati?

05.03.2014. 07:58 / Izvor: Tanjug
Južni tok stao: Ko će šta da plati?

Realizaciju projekta Južni tok u Srbiji trenutno "koči" problem sa obezbjeđivanjem državnih garancija, kaže Ivica Dačić.

Realizaciju projekta Južni tok u Srbiji trenutno "koči" problem sa obezbjeđivanjem državnih garancija, kaže Ivica Dačić. 

"Postoji problem sa Južnim tokom koji nije političke prirode, već kako ćemo sada da garantujemo za srpski deo Južnog toka, odnosno da se obezbede državne garancije da bi se napravio", kazao je premijer Srbije u ostavci Ivica Dačić na Kopanik biznis forumu.

Prema njegovim riječima, dogovoreno je da Rusi finansiraju izgradnju, a da Srbija plaća svoj dio iz prihoda, odnosno iz naplate takse za prolaz gasa kada sve bude u funkciji.

"Taj konkretan problem već dva-tri mjeseca se odlaže i ne može da se omogući u organizacionom smislu da počne polako raspisivanje tendera za izvođača radova i početka izgradnje", kazao je on.

On je u izjavi novinarima u pauzi među panelima precizirao da je vrijednost radova blizu dvije milijarde eura, a da srpski dio iznosi 49 odsto.

"Međutim, nisu potrebne garancije za sve to, ali smo razgovarali o garancijama koje su neophodne za osnivački ulog za to zajedničko preduzeće i uopšte o garancijama kako će Rusija sada biti sigurna da će Srbija to vraćati", naveo je Dačić.

U dogovoru sa ruskim partnerima, kako je kazao, riješeno je da to ipak ne budu državne garancije, već da to Rusija obezbjedi, a da Srbija kasnije plaća iz prihoda od takse za prolaz gasa preko naše teritorije.

"To već traje nekoliko mjeseci i to pitanje moramo da završimo što prije", kazao je on.

Na pitanje da li proces usporava situacija u Ukrajini, on je rekao da ne usporava, već da je problem i to što je Skupština Srbije raspuštena zbog izbora, čime je odloženo donošenje nekih zakona.

"Nadam se da ćemo naći rešenje da sve ide normalnim tokom, Aleksandar Vučić i ja razgovarali smo sa ruskim partnerima i siguran sam da će sve biti u redu", naveo je premijer.

Ministarstvo: Zakazala reforma Srbijagasa

Reagujuću na izjavu premijera Dačića da Južni tok trnutno "koči" problem sa obezbjeđivanjem državnih garancija, Ministarstvo energetike saopštilo je da je državna garancija za kredit preduzeća "Srbijagas" u iznosu od 75 miliona eura, namijenjen pokrivanju osnivačkog uloga u preduzeću "South Stream Srbija", bila predviđena budžetom za 2013. godinu, ali nije realizovana, zbog restriktivne politike Ministarstva finansija kad je riječ o povećanju zaduženja države.

"Da je sprovedeno na vreme finansijsko restrukturiranje Srbijagasa, kako je ovo Ministarstvo predlagalo, u 2014. godini bi Srbijagas ostvario oko 120 miiona evra profita i ne bi bilo potrebe za izdavanjem državnih garancija za finansiranje projekta 'Južni tok'", piše u saopštenju Ministarstva energetike Srbije.

Kako se navodi, prijedlog Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredina bio je da se ista garancija nađe u budžetu za 2014. godinu, ali Ministarstvo finansija tu odredbu nije uključilo u Predlog zakona o budžetu Republike Srbije za 2014. godinu koji je usvojila Narodna Skupština.

Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine podsjeća da je u prethodnih godinu i po dana učinilo sve da projekat "Južni tok" počne da se realizuje.

"Tako da očekujemo da se i ovi problemi, vezani za finansiranje projekta 'Južni tok', riješe u dijalogu državnih institucija Srbije i kompanije "Gasprom", kako bi gasovod Južni tok mogao da se gradi planiranom dinamikom", saopštilo je Ministarstvo..

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti