Ka­ko će bi­ti po­di­je­ljen bu­džet­ski no­vac za kul­tu­ru

22.04.2011. 11:48 / Izvor: Dnevne novine SAN
Ka­ko će bi­ti po­di­je­ljen bu­džet­ski no­vac za kul­tu­ru

Novi federalni ministar kulture i sporta Salmir Kaplan, odmah po preuzimanju dužnosti, bacio se na posao i prvo je pogledao kolekciju Ars Aevia za budući Muzej savremene umjetnosti u Sarajevu.

"Ovaj projekt je od iznimnog značaja jer je povezan sa razvojem grada i države. Zahvaljujući Ars Aeviu, Sarajevo je dobilo most za koji iz budžeta nije izdvojena ni jedna marka, osim toga naša država je prepoznata u svijetu i uopšte ne sumnjam da će Muzej savremene umjetnosti u Sarajevu biti od evropskog i svjetskog značaja", kaže ministar Kaplan za „San" .

Izgradnja Muzeja koštat će oko 15 miliona eura, a od toga deset miliona eura osiguravaju međunarodne institucije među kojima je UNESCO. Planirano je da ostatak novaca bude izdvojen iz državnog budžeta.

S obzirom da je ministar Kaplan nalijedio program raspodjele novaca iz budžeta Ministarstva za ovu godinu, projekt Ars Aevia će dobiti tek simboličnu finansijsku potpora.

"Iduće godine, kada ja budem radio nacrt budžeta za kulturu, za izgradnju Muzeja će biti izdvojena daleko veća sredstva, jer se ovaj projekt uklapa u politiku za koju se zalažem i koju ću provoditi. Riječ je o politici koja prepoznaje i podržava konkretne projekte od značaja za grad, Federaciju BiH i državu BiH", kaže Kaplan i podvlači da je za kulturne manifestacije u Federaciji BiH predviđeno milion i 55 hiljada maraka, a za finansiranje sanacije kulturnog naslijeđa oko 1,1 million maraka.

Fondacija za muzičke, scenske i likovne umjetnosti raspolaže u ovoj godini sa 900.000 maraka, od čega je za likovnu umjetnost predviđeno 200.000 maraka. Od toga je 50.000 namijenjeno za otkup vrijednih umjetnina direktno od likovnih umjetnika. Ministar ističe da bi još nešto novca moglo biti izdvojeno iz budžeta Ministarstva i to za sufinansiranje važnih likovnih projekata.

Sarajevo i Stolac

Ni književne manifestacije u Federaciji BiH neće, kako kaže Kaplan, ostati bez podrške, naravno u skladu sa finansijskim mogućnostima.

"U istoj ravni ne mogu biti Sarajevo Film Festival i, primjerice, književna manifestacija "Slovo Gorčina" u Stocu koja sigurno ne može koštati 200.000 maraka. Usput da kažem da sam ja iz Stoca", kaže Kaplan. Ubuduće će, po riječima ministra, visina finansijske potpore zavisiti od značaja i kvaliteta manifestacija.

On priznaje da neće moći osigurati „apsolutnu pravdu u raspodjeli budžetskih para".

"To znači da ni uz najbolje namjere prema svim oblastima kulture i umjetnosti u Federaciji BiH, neću moći da ispunim očekivanja da svi budu u potpunosti zadovoljni. Film je svakako najskuplja umjetnost i naši filmovi su nagrađivani najvećim svjetskim priznanjima i nagradama. Tu je i Sarajevo Film Festival, najbolji i najveći festival u regionu, priznat u Evropi i svijetu. Sve je to veoma značajno za afirmaciju naše države u svijetu i zato zaslužuje veliku finansijsku podršku Ministarstva", kaže Kaplan.

U budžetu Fondacije za kinematografiju ima oko 2,5 miliona maraka, ali se još ne zna koliko će i za koji filmski projekt novac biti dodijeljen.

"Svoj ministarski uticaj iskoristit ću kada se budu birali članovi novog Upravnog odbora Fondacije za kinematografiju koji će kasnije raditi prema definisanim kriterijima i biće prva adresa za sva nezadovoljstva filmskih radnika", veli Kaplan.

Sedam državnih institucija kulture

Federalno ministarstvo kulture će izdvojiti i dio novca za sedam državnih institucija kulture koje se sada nalaze pred gašenjem, jer nemaju definisan pravni status i sistem finansiranja.

"Vjerujem da bi direktori tih institucija željeli da Federalno ministarstvo preuzme osnivačka prava, ali od toga nema ništa. To su državne institucije i entitetska vlast ne treba da ih preuzme, jer bi time dovela državu i njene ingerencije pod upitnik", kaže Salmir Kaplan.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti