Kad neće malina ili kornišon, hoće paprika feferonka

24.08.2018. 13:08 / Izvor: Akta.ba
Kad neće malina ili kornišon, hoće paprika feferonka

Procjena je da se iz naše zemlje tokom sezone izveze nekoliko hiljada tona feferona.

Berba feferona u USK je u puno jeku. Do kraja augusta neki proizvođači će zahvaljujući povoljnim vremenskim prilikama od ukupno planirane četiri berbe, završiti tri. Urod je relativno dobar, a sva paprika koja se ubere u USK, uglavnom završi na stranom tržištu, piše portal krupljani.ba.

Procjena je da se iz naše zemlje tokom sezone izveze nekoliko hiljada tona feferona. Za sada nema većih problema u otkupu ove poljoprivredne kulture.

Zbog konstantnih problema na tržištu maline i krastavca kornišona, neki naši uporniji poljoprivrednici odlučili su se okušati u proizvodnji paprike. Memaga Dolić, vrijedni poljoprivrdnik iz Cazina ovu kulturu gaji na površini od jednog dunuma. Kaže, kako prinosi ove godine nisu idealni, ali je zadovoljan.

Za proizvodnju slatkih feferona odlučio se zbog nešto sigurnijeg plasmana na tržište. Pored toga, ističe da paprika nije zahtjevna kultura, a bere se u nekoliko navrata. Uglavnom sva paprika koja se proizvede u Unsko-sanskom kantonu završi na evropslkom tržištu.

Sa jednog dunuma može se ubrati više od dvije tone, što znači da se isplati uzgajati feferon, tako da se broj proizvođača svake godine povećava.

Paprika se iz naše zemlje uglavnom plasira na tržište EU, ali u zadnje vrijeme povećan je plasman i u Rusku Federaciju. Tačan broj proizvođača se ne zna, ali procjena je da se iz naše zemlje tokom godine izveze nekoliko hiljada tona na inozemna tržišta.

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti