Kada sport preraste u biznis: Podsticaj rezultirao pokretanjem škole jahanja

19.02.2011. 09:31 / Izvor: eKapija.ba
Kada sport preraste u biznis: Podsticaj rezultirao pokretanjem škole jahanja

Diploma doktora veterinarske medicine i brojni trofeji na međunarodnim takmičenjima u olimpijskoj discpilini preponskog jahanja u konjičkom sportu za Jasmina Kazazovića iz Sarajeva nisu obećavali sportsku karijeru, a ni siguran posao.

Ljubav prema konjima motivirala ga je da sa suprugom Eminom, također diplomiranom veterinarkom, 2001. godine osnuje konjički klub "Basquil" u prirodnom okruženje naselja Miševići nadomak Sarajeva. Klub je uglavnom djelovao zahvaljujući volonterskom radu bračnog para Kazazović, koji su za to vrijeme bili na evidenciji biroa za zapošljavanje.

Kada su shvatili da će kao sportisti teško doći do prave podrške od nadležnih vlasti, donijeli odluku da svoju djelatnost pretvore u poljoprivrednu te da zatraže podsticaje namijenjene razvoju poduzetništva.

"U našoj zemlji, sport je u velikoj mjeri zanemaren, a posebno kada je u pitanju tako specifičan i nekomercijaliziran sport kao što je jahanje. Moja supruga i ja smo sa još sa jednom grupom entuzijasta godinama vodili školu jahanja u Miševićima, no nikada nismo bili u radnom odnosu. Onda smo aplicirali za podsticaj kantonalne Službe za zapošljavanje, te kada smo dobili ta sredstva, registrovali smo naš klub kao poljoprivrednu djelatnost", priča Kazazović za portal eKapiju.

On smatra da je iznos od 10.000 KM, koliko dobiva svaki od korisnika kojem bude odobren projekat, nedostatan za ozbiljnije pokretanje bilo kojeg posla. No, za svakoga ko želi da gradi i privređuju, ovo može biti vrijedno ohrabrenje. Ova 36-godišnjak ističe da je nakon dodjele sredstva prije dvije godine prvi put bio u prilici da sebi uplaćuje radni staž.

Osim što je prvi i najtrofejniji bh. reprezentativac u olimpijskoj disciplini konjičkog sporta – preponsko jahanje, Jasmin Kazazović je i prvi licencirani instruktor konjičkog sporta u BiH. Licencu je dobio od britanskog konjičkog saveza 1996. godine. Iste godine je, zbog postignutih rezultata na međunarodnoj sceni, proglašen najboljim jahačem Konjičkog saveza BiH i dobitnik je Zlatnog priznanja.

Na njegovim policama nalaze se brojni pehari, medalje i rozete osvojene na međunarodnim takmičenjima u Hrvatskoj, Mađarskoj, Velikoj Britaniji, Španiji, kao i na domaćim takmičenjima.

"Još od djetinjstva sam znao čime se želim baviti u život. Ljubav prema konjima i generalno prema životinjama je nešto što od samog početka odredila moj profesionalni put", kaže Kazazović.

Školu jahanja koju vodi njegova supruga i on uglavnom pohađaju mlađi uzrasti, a mnogi od njih baš su ovdje prvi put imali priliku da se dođu u kontakt sa ovom plemenitom životinjom.

N.V.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti