Kakanj: "Inspekt RGH" otvorio ekološki laboratorij po evropskim standardima

07.02.2011. 07:49 / Izvor: Fena
Kakanj: 'Inspekt RGH' otvorio ekološki laboratorij po evropskim standardima

Hvatajući korak ka zahtjevnim evropskim standardima u ekologiji i kao odgovor na povećane potrebe tržišta, najveća bh. kontrolna kuća "Inspekt RGH" pustila je u Kaknju u rad drugi moderno opremljeni i akreditirani laboratorij za ekološka ispitivanja.

Laboratorij je opremljen najsavremenijim tehnološkim uređajima kojima je u mogućnosti vršiti monitoring otpadnih voda, određivanje EBS-a i ispitivanje zagađenosti zraka.

"Bitno je naglasiti da u "Inspekt RGH" d.o.o. već godinu dana uspješno radi laboratorj za ekološka ispitivanja u Tuzli. Uložena su znatna sredstva u edukacije postojećih i prijem novih kadrova i u Kaknju da bi i taj laboratorij imao sve predispozicije da bude među vodećim srodnim laboratorijama u BiH i u širem okruženju", kazao je direktor "Inspekt - RGH" d.o.o. Sarajevo Halid Jazvin.

Dodao je da je omogućeno da rezultati koje daje ispitni laboratorij budu priznati u svijetu bez naknadnog preispitivanja, što je od ogromnog strateškog značaja u konačnici i za samu državu BiH.

"Inspekt - RGH" d.o.o. Sarajevo posjeduje akreditirana dva ispitna laboratorija za ispitivanje tečnih naftnih goriva, dvije laboratorije za analize svih vrsta ugljeva, koksa, biomase, boksita i proizvoda bazne hemije i laboratorij za otpadne vode.

Uz stalno provjeravane i uspješno obnovljene međunarodne certifikacijske audite certifikacijski rejting INSPEKT - RGH d.o.o drži i na poziciji ravnopravnog člana prestižnih svjetskih organizacija kao što su IFIA (International Federation of Inspection Agencies) i ASTM (American Society for Testing and Materials).

Također, Inspekt RGH radi na kvalitativno-kvantitativnoj kontroli roba koje se uvoze preko pomorskih i riječnih luka.

Te poslove obavlja preko firmi kćerki "Inspekt RGH" Ploče u Hrvatskoj, Inspekt RGH Zvornik s podružnicom u luci Bar u Crnoj Gori i podružnica u riječnoj luci Distrikta Brčko.

"Inspekt - RGH" d.o.o. Sarajevo u Evropi je među prvih pet firmi u djelatnosti kontrole i laboratorijskih ispitivanja svih vrsta ugljeva, mineralnih sirovina, uzorkovanja, analize i izrade elaborata o kvalitetu rudnih nalazišta, nafte, naftnih proizvoda, otpadnih voda, biomase itd. Inspekt RGH u svom šezdesetogodišnjem radu na kontroli kvaliteta i kvantiteta roba u trgovinskoj razmjeni i pri uvozu i izvozu je bio i ostao nezaobilazan od poslovnih partnera sa cijelog Balkana i dijelova srednje Evrope.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti