Kakanj ostao bez javnog prijevoza

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Kakanj ostao bez javnog prijevoza

14.01.2020. 09:11 / Izvor: Federalna.ba

S prvim danima 2020. godine mještani, ali i nadležni u Općini Kakanj suočeni su s problemom nedostatka javnog prijevoza. Razlog je procjena preduzeća da prevoziti građane više nije rentabilno.

Mještani brojnih mjesnih zajednica u općini Kakanj od početka godine imaju problem: bez javnog prijevoza, sve im je teže do svojih domova. Problem je nastao nakon što je preduzeće koje je ranije prevozilo građane odustalo od obavljanja te djelatnosti.

"Ovo je situacija koja se nije dešavala ni u ratu i mogu izraziti veliko nezadovoljstvo građana, mi imamo ogroman problem", poručuje Safet Šahman, predsjednik Mjesne zajednice Krševac Kakanj.

Stanovnici Kaknja nalaze se u bezizlanoj situaciji, a stvari bi se mogle zakomplikovati početkom drugog polugodišta u školama.

"Trenutno je đački raspust pa nam je s te strane sve malo lakše palo, ali kad se nastavi školska godina problem će biti znatno veći", ističe Mustafa Subašić, predsjednik Mjesne Zajednice Tršće Kakanj.

Zvanični dopis o privremenom obustavljanju voznih redova od strane Centrotransa koji je decenijama obavljao djelatost u Općinu Kakanj stigao je 31. decembra prošle godine. Zbog zakonskih procedura u općinskoj administraciji nisu u mogućnosti vrlo brzo uspostaviti normalan javni prijevoz.

"Zakon nam ne dozvoljava da natjeramo Centrotrans da nam ostavi 15-20 dana prostora da pronađemo novog dobavljača usluga. Centrotrans je zaista pokazao jedan nefer i nekorektan odnos, iako u obrazloženjima navode da je lokalna zajednica razlog tome", kaže Aldin Šljivo, načelnik Općine Kakanj.

Iz Centrotransa navode da nije bilo rentabilno obavljati prijevoz građana te da je Poslovna jedinica Kakanj dugi niz godina bilježila gubitke u poslovanju, što je i dovelo do ovakve odluke.

"Iako smo poduzimali niz potrebnih mjera, od racionalizacije prijevoza i bolje organizacije, tokom godina poslovanja gubici su se kontinuirano gomilali i na kraju su dostigli takvu razmjeru da negativno utječu na poslovanje cijelog Društva Centrotrans-Eurolines d.d. Sarajevo. Što se tiče ponovnog uspostavljanja ukinutih linija, Centrotrans je spreman da održava sve linije kada se stvore uslovi za normalno i ekonomski isplativo poslovanje", navode iz Centrotransa.

Trenutno se između Općine Kakanj i Centrotransa vodi sudski spor zbog dokazivanja vlasništva nad autobuskom stanicom, tačnije, lokalna zajednica je zainteresirana za kupovinu cijelog prostora koje je do sada bilo u polovičnom vlasništvu, međutim, dogovora nema. U ranijem periodu Općina je dobila sudski spor s ovim preduzećem oko neizvršavanja ugovorenih obaveza o gradnji poslovnog objekta u poduzetničkoj zoni.

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti