Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Kako će biti raspodijeljen novac MMF-a: Nova kriza na pomolu?

27.08.2021. 09:00 / Izvor: N1

Hoće li pomoć MMF vrijedna preko 600 milijuna maraka za sanaciju šteta od koronavirusa pomoći bh. društvu ili ga uvesti u novu krizu? Još nema jasnih smjernica kako će se novac raspodjeliti, a Centralna banka BiH još čeka instrukciju Ministarstva financija BiH.

Dva su načina najizvjesnija. 600 miliona KM koje je na račun u CBBH Bosni i Hercegovini uplatio MMF moglo bi biti raspoređeno tako da jednu trećinu dobije RS, a preostale dvije Federacija BiH.

Drugi način je, kako kaže član Predsjedništva Milorad Dodik, da RS dobije 38%.

"Odluka o raspodjeli sredstava vezano za vrijeme pandemije postoji, i vi znate od ranije da postoji, sad ja ne znam 38% RS, 1-2% Brčko, ne znam tačno ostalo naravno FBiH. To je osnov, ili će to zapasti u probleme", kazao je Dodik.

Iz Stranke demokratske akcije poručuju RS od MMF-a neće dobiti ni jednu KM više nego što mu pripada: 

"Jasno da raspodjelu tih sredstava treba vršiti na osnovu Memoranduma o razumijevanju iz 2016., odnosno na način da Federaciji pripadaju dvije trećine, a entitetu RS jedna trećina ukupnog iznosa."

Dogovor postignut prošle godine

Dogovor koji Dodik pominje postignut je prošle godine, i to uz pomoć Delegacije EU i ambasade SAD. Tada su predsjednici HDZ-a Dragan Čović, SDA Bakir Izetbegović i sam Dodik dogovorili podjelu koju Dodik pominje. No da li taj dogovor važi i za nekreditna sredstva MMF-a?

"Lideri političkih stranaka bili su u prilici da postignu saglasnost oko raspodjele sredstava – tu govorim ne samo o kreditnom aranžmanu sa MMF-om, već i o značajnim sredstvima koja će osigurati Evropska unija kroz makrofinansijsku pomoć. I u naredim danima trebamo nastaviti u ovom duhu zajedništva i usaglašenog djelovanja", izjavio je Johann Sattler, šef Delegacije EU u BiH.

Ministarstvo finansija BiH još uvijek nije dostavilo instrukciju kako raspodjeliti novac Centralnoj banci na čijem računu leži novac MMF-a.

Analizu slučaja, putem Facebooka objavio je bivši lider SDP-a Zlatko Lagumdžija, poručivši da je “čovjek je bez dolaska na posao odlučio da Federaciji uzme 30 miliona KM pomoći.”

"Gromoglasna šutnja lidera vladajuće koalicije, iz SDA, DF i HDZ-a, ostavlja sumnju da li je pred nama ponovo populistička i površna dreka bez ikakvih rezultata i sa daljim urušavanjem institucija ili profesionalna i patriotska akcija koja će Dodika vratiti u institucije i ne dozvoliti mu da ponovo RS dobije više nego što joj pripada", istakao je Lagumdžija.

Kako postići dogovor bez predstavnika RS u institucijama BiH?

"Onog trenutka kada je u pitanju raspodjela plijena, kada se radi o raspodjeli interesnih zona, kada se radi o raspodjeli javnih dobara onda sve te priče padaju u vodu i vrlo lako se ljuti politički neprijatelji dogovre kada treba raspoređivati novac", smatra Tanja Topić, politička analitičaraka.

Iz MMF-a, koji je novac, 308 miliona eura, uplatio prije tri dana poručuju raspodjela novca je interno pitanje o kome odlučuju vlasti u BiH, pružiće savjet kako utrošiti novac, ali ukoliko se utvrde zloupotrebe na građanima je da drže lidere odgovornim.

PODIJELI:

TAGOVI:

MMF

raspodjela novca

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti