Kako je bolje planiranje pomoglo privrednicima da se suoče s pandemijom

23.05.2020. 11:26 / Izvor: Akta.ba
Kako je bolje planiranje pomoglo privrednicima da se suoče s pandemijom

Uticaj pandemije COVID-19 se osjeti širom Bosne i Hercegovine – uz ograničenje kretanja ljudi, zatvaranje restorana i smanjenje obima poslovanja gotovo svih poslovnih subjekata.

Uticaj pandemije COVID-19 se osjeti širom Bosne i Hercegovine – uz ograničenje kretanja ljudi, zatvaranje restorana i smanjenje obima poslovanja gotovo svih poslovnih subjekata koji zavise od mobilnosti ljudi i mogućnosti okupljanja u grupe. Hoteli, trgovine, saloni i mnogi drugi poslovni objekti ostaju zatvoreni, dok se zemlja i dalje bori s posljedicama socijalnog distanciranja i drugih mjera borbe protiv korona virusa.  

Tomislav Puđa, osnivač i direktor firme „Eko sir Puđa“, je jedan od mnogih vlasnika malih firmi, koji osjeća ekonomski pritisak nametnut pandemijom COVID-19, objavljeno je na stranici Svjetske banke.

"Od trenutka kada se COVID-19 pojavio u BiH, pa čak i kad je bio samo u našem susjedstvu, javlja se značajan pad prodaje naših proizvoda. Glavni razlog tog smanjenja su mjere ograničenja kretanja građana, prestanak rada trgovina, plus potpuni prekid snabdijevanja hotela i salona za vjenčanja – što su glavni kanali prodaje naših proizvoda“, kaže Puđa.

Ograničenja uzrokovana pandemijom su došla u naročito izazovnom periodu za mljekarski sektor, obzirom na istovremeni porast proizvodnje mlijeka od krava, koza i ovaca i drastično smanjenje prodaje sira i ostalih mliječnih proizvoda.

"Analizom podataka i poređenjem prihoda iz aprila 2019. i 2020. godine, vidimo pad prodaje od preko 50%. Najveća izazov za nas je bila nepoznanica i nedostatak informacija o tome kada se koje restrikcije planiraju ukinuti, naročito za trgovine i restorane, ali i generalno ograničenje kretanja za ljude“, napominje  Puđa.

Prodaja je dalje smanjenja tokom Uskršnjih praznika – što je tradicionalno vrijeme povećanja prihoda – obzirom da je mnogim ljudima, koji su se iz inostranstva vraćali kući, povratak u Bosnu i Hercegovinu bio otežan.

Iako je treunutna situacija teška , Tomislav je uvjeren da je moglo biti čak i gore, da njegova firma prije izbijanja pandemije nije radila na mehanizmima razvoja i planiranja poslovanja. Ova firma, smještana u blizini Livna, je uspjela unaprijediti svoje računovodstvene prakse i provesti analizu segmenata distribucije i prodaje, uz podršku Projekta savjetodavnih usluga za poslovno upravljanje – pilot projekt kojeg finansiraju Svjetska banka i Ambasada Švedske, a provodi konsultantska firma Deloitte.

Ovaj projekt – koji je pokrenut kao podrška za mala i srednja preduzeća u zemlji – se provodio u periodu od jedne godine uz učešće malih i srednjih preduzeća iz cijele zemlje, njih ukupno 41. Urađena je dijagnostika firmi kroz procjenu poslovnog učinka i potencijala za otvaranje radnih mjesta, pružene su usluge poslovnog savjetovanja i usluge podrške za implementaciju preporučenih rješenja.  

Te su se mjere pokazale korisnim firmama za suočavanje s izazovima kojima su sada izložene. 

“Proveli smo analizu svih aspekata naše prodaje i otkrili kritične slabosti u našem sustavu, na čijem smo otklanjanju počeli raditi nabavkom poslovne aplikacije Pantheon i promjenom našeg računovodstva, u cilju odgovarajućeg planiranja i praćenja prodaje, da bismo mogli otklanjati probleme. Ta se potpora svakako isplatila u ovim teškim poslovnim prilikama, obzirom da nam omogućava i bolju analizu stanja i ima sistem 'ranog upozorenja' za suočavanje s izazovima“, kaže Puđa.

Naglasio je da je ovo kritično vrijeme za poslovanje, kada se mora osigurati likvidnost, smanjiti najteže uticaje pandemije i vratiti na normalne poslovne aktivnosti kad bude moguće.

"Ako mjere i ograničenja ne popuste, bićemo primorani na značajno smanjenje otkupa mlijeka i prilagođavanje proizvodnje smanjenoj potražnji na domaćem i stranom tržištu, što bi moglo voditi ka velikim poteškoćama za naše primarne proizvođače mlijeka“, rekao je on.

Ova firma, osnovana 2001. godine, ima proizvodne pogone u podnožju brda Tušnica i na obali Buškog Blata – što je čini značajnim dijelom lokalne ekonomije, obzirom da vrši otkup kravljeg, kozjeg i ovčjeg mlijeka od lokalnih proizvođača za proizvodnju sira. Tradicionalni način stočarstva, uz ispašu na planinskim pašnjacima tokom ljeta i ishranu sijenom i žitaricama u štalama tokom zime, predstavlja značajan dio proizvodnje eko-sira Puđa.

"To našim proizvodima daje prepoznatljiv kvalitet. Svi naši sirevi se prave od neobranog mlijeka, na tradicionalan način, po najvišim higijenskim i standardima ispravnosti hrane, i ponosni smo na posjedovanje certifikata ISO, HACCP i HALAL standarda,” zaključuje Tomislav.  

Iako pred ovom lokalnom ekonomijom stoje novi izazovi, priča o kompaniji „Eko sir Puđa“ je sretni podsjetnik da odgovarajuće planiranje i čvrste poslovne osnove mogu pomoći firmama da se zaštite od ekonomskih poremećaja – čak i onih koje donese nepredviđeni događaj globalnih razmjera – poput pandemije COVID-19.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti