Kako je Luka Pejović dobio prvo zaposlenje i prije završenog studija?

23.11.2017. 10:41 / Izvor: Akta.ba
Kako je Luka Pejović dobio prvo zaposlenje i prije završenog studija?

Nakon što je uspješno završio obuku na AP Lab praksi, koju organizira kompanija Authority Partners, Luka se našao u dilemi: nastaviti sa studijem ili se zaposliti?

Prema podacima Agencije za statistiku BiH mladi čine više od polovine nezaposlenog stanovništva. Od toga čak 85 posto čeka zaposlenje duže od godinu dana. Međutim, ipak postoji jedan mali ali značajan izuzetak. Ukoliko se odlučite karijeru graditi u softverskoj industriji, nijedan dan nećete provesti na birou, s obzirom na to da je cijeli svijet tržište.

Luka Pejović na svoju karijeru u ovoj industriji nije dugo čekao. Nakon što je uspješno završio obuku na AP Lab praksi, koju organizira kompanija Authority Partners, Luka se našao u dilemi: nastaviti sa studijem ili se zaposliti? Za naš portal Luka otkriva kako je od kompanije Authority Partners dobio stipendiju za nastavak studija, te kako ga je obuka na AP Lab praksi dovela do prvog zaposlenja.

Kako si došao u kontakt sa kompanijom Authority Partners?

Bilo je to prije nešto više od tri godine. Neki od mojih kolega su pohađali AP Lab praksu, te su i meni predložili da se prijavim, što sam i učinio. Nakon prakse sam odlučio nastaviti sa studijem, u međuvremenu sam ostao u kontaktu sa kompanijom Authority Partners, od koje sam dobio stipendiju za studiranje.

Šta si sve imao priliku naučiti na AP Lab praksi?

AP Lab praksa je predstavljala moje prvo radno iskustvo i prvi dodir sa radnom atmosferom. Taj prvi dodir sa radnim iskustvom je vrlo važan s obzirom na to da vas može odvući u različite smjerove vaše karijere. Nakon odrađene prakse u AP Lab-u, jedva sam čekao da počnem raditi i sebe sam vidio kao nekog ko se bavi softver inženjeringom. Ta tri mjeseca rada su u meni otklonila strah od novih i nepoznatih stvari, tehnologija i izazova.

Koliko ti je stipendija kompanije Authority Partners pomogla?

- Nakon AP Lab prakse, imao sam veliku želju da se zaposlim, ali u isto vrijeme želio sam i nastaviti sa svojim studijem. Authority Partners me je podržao tako što su mi ponudili stipendiju. Stipendija mi je pomogla da odgodim svoje zaposlenje, u potpunosti se posvetim master studiju i proširim svoje znanje.

Danas si uposlenik ove kompanije, na kojoj poziciji radiš i šta je u opisu tvog posla?

- Trenutno radim na poziciji softver inženjera na razvoju mobilnih aplikacija. Taj posao podrazumijeva svakodnevno apliciranje znanja o principima razvoja i analize softvera, te rada u timu prateći agilne metodologije.

Šta bi poručio mladima koji se možda dvoume za odabir karijere u ovoj oblasti?

- Mislim da je veoma važno pronaći ono što voliš, a zatim se posvetiti tome maksimalno. Ono što je još važnije u ovom poslu su po mom mišljenju dvije stvari: trud i kreativnost. Sa dovoljno truda i kreativnosti da se pronađu najbolja rješenja, uspjeh nikada ne izostaje.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti