Kako je Ministarstvo privrede SBK dijelilo novac za istraživačke radove

24.01.2018. 12:31 / Izvor: Akta.ba
Kako je Ministarstvo privrede SBK dijelilo novac za istraživačke radove

U Ministarstvu pojašnjavaju kako su i ranije imali slične transfere i rezultati su bili zadovoljavajući.

Ministarstvo privrede SBK je izabralo korisnike transfera za sufinansiranje istraživačkih radova u domenu mineralnih sirovina budžeta srednjobosanskog kantona za 2017. godinu.

Za ovu namjenu iz budžeta je izdvojeno 190.000 KM. Projekti koj su zadovoljili kriterije Ministarstva su projekt Općine Gornji Vakuf – Uskoplje, u iznosu od 20.000,00 KM, Općine Donji Vakuf, u iznosu od 15.000,00 KM, Mjesne zajednice Pirota, Općine Travnik, u iznosu od 21.000,00 KM, Mjesne zajednice Bešpelj, Općine Jajce, u iznosu od 32.500,00 KM, Medžlisa Islamske zajednice Gornji Vakuf – Uskoplje, u iznosu od 10.000,00 KM, društva  "Kupres-Milch",  d.  o.  o.,  Kupres,  PJ  Jelić, Gornji Vakuf – Uskoplje, u iznosu od 25.000,00 KM, društva "U. M. Beton", d. o. o., Bugojno, u iznosu od 35.000,00 KM, društva "Transportbeton", d. o. o., Kiseljak, u iznosu od 31.500,00 KM.

Kako su za Akta.ba portal potvrdili iz Ministarstva privrede radi se o istraživačkim radovima koji se odnose na dolomit i krečnjak.

Međutim neki od projekata kako smo uspjeli saznati nemaju nikakve veze sa istraživačkim radovima u domenu mineralnih sirovina.

U Medžlisu Islamske zajednice Gornji Vakuf – Uskoplje su nam pojasnili kako su u okviru ovog transfera tražili novac za uređenje potoka koji je stvara problem džematlijama kada nadođe voda.

"Novac smo dobili, projekat završili, izvođača radova isplatili i sve je urađeno transparentno", kazali su u Islamske zajednice Gornji Vakuf – Uskoplje.

Kupres-Milch iz istog transfera kako je kazao vlasnik firme Smail Žilić je dobio sredstva.

Navodi kako su sredstva na računu i biće utrošena na projektu privođenja proizvodnog objekta, proizvodnoj svrsi u mjestu Jelići, opština Gornji Vakuf / Uskoplje.

U Ministarstvu pojašnjavaju kako su i ranije imali slične transfere i rezultati su bili zadovoljavajući. Podcrtavaju kako je postupak proveden u skladu  sa budžetom i Odlukom o usvajanju Programa korištenja sredstva, međutim nisu komentarisali detalje o projektima, ni načine na koji će ili su provedeni.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti