Kako proces evropskih integracija učiniti privlačnim za građane

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Kako proces evropskih integracija učiniti privlačnim za građane

30.11.2019. 08:23 / Izvor: Akta.ba

U organizaciji Direkcije za evropske integracije (DEI) u Sarajevu je jučer održan seminar za novinare na kojem se razgovaralo o izazovima u informisanju o temama vezanim za proces integracije države u EU.

Svoja iskustva sa novinarima iz BiH podijelili su Tanja Miščević, zamjenica generalnog sekretara Vijeća za regionalnu saradnju i bivša glavna pregovaračica Vlade Srbije i Aleksandar Andrija Pejović, bivši ministar evropskih poslova i glavni pregovarač Crne Gore, te direktor DEI-a Edin Dilberović.

Prema njihovim riječima, i zemlje regije susretale su se s problemom kako približiti taj proces građanima zbog brojnih termina i pojmova koji su često neprevodivi. Dakle, prevođenje stranih termina na naš jezik, što je izuzetno teško s obzirom da brojni pojmovi i nemaju adekvatan prijevod, jedna je od stvari oko koje su svi složili.

Inače, benefiti koje donosi proces evropskih integracija rijetko su prisutni u medijima i novinarskim izvještajima jer se radi o temama koje je teško učiniti privlačnim, rečeno je na skupu.

"Odgovornost za pružanje informacija građanima u državama koje pristupaju Evropskoj uniji kao i državama članicama EU leži isključivo na vladama tih država, ali i mediji imaju neprikosnovenu ulogu u prenošenju informacija i traganju za informacijama koje su potrebne građanima", istakao je Direktor Direkcije za evropske integracije Edin Dilberović.

Dodao je da su brojna istraživanja javnosti pokazala da građani u državama koje teže članstvu, kao i oni koji žive u zemljama članicama, nemaju dovoljno informacijama o važnim aspektima integrirane Evrope te daljnjem proširenju EU.

Novinari su imali priliku razmijeniti mišljenja o temama koje se tiču evropskih integracija, te o tome kako prepoznati temu koja će biti zanimljiva javnosti. 

Na kraju je zaključeno kako je za bolje razumijevanje evropskih integracija potrebno uložiti više vremena i truda. Također, potrebno je izvještaje učiniti privlačnijim i zanimljivijima te govoriti o temama koje se istinski tiču građana.

S.B.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti