Vijesti

Kako stati na zdrave noge: Luka Brčko pregovara sa Svjetskom bankom

14.02.2009. 12:24 / Izvor: Dnevni Avaz

Nakon prve faze revitalizacije Javnog preduzeća Luka Brčko, u koju su Italijanska i Vlada Brčko Distrikta uložile skoro 3 miliona KM, u toku su pregovori sa predstavnicima Svjetske banke o izradi studije daljnjeg razvoja ove međunarodne riječke luke.

U izradu budućih programa razvoja Luke uključeni su i predstavnici lokalne Vlade i OHR-a u Brčkom, a akcioni plan Luke za ovu godinu iznosi 2 miliona KM očekivane dobiti.

"Da bismo dobili kvalitetan odgovor o tome šta i kako dalje u budućem razvitku Luke, na prijedlog OHR-a, uključila se i Svjetska banka, koja bi trebalo da uradi konsultantsku studiju", kaže direktor Luke Mustafa Nuković te dodaje da su se predstavnici Svjetske banke već uključili u ovaj posao uloživši 200.000 dolara.

Prema njegovim riječima, osnovni ciljevi u novom poslovanju Luke su viši stepen autonomije i veća konkurentnost na tržištu.

"Za kapacitet Luke Sava je u godini plovna 150 dana, a zbog nepotpune opremljenosti, godišnje se odlije više od milion KM, uglavnom na Vukovarsku luku", napomenuo je Nuković.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti