Kako učiti od drugih: Ovako Turska podržava zapošljavanje i poslodavce

01.10.2019. 10:38 / Izvor: Akta.ba
Kako učiti od drugih: Ovako Turska podržava zapošljavanje i poslodavce

Pod određenim poticajima koji smanjuju premije i porezno opterećenje poslodavaca, plaće radnika također pokriva država u određenim situacijama.

Dobri odnosi BiH i Turske se jačaju intenzivnim uzajamnim posjetama na visokoj razini.  Turska je veoma značajan vanjskotrgovinski partner za BiH s kojom se održava kontinuitet dobrih i uspješnih bilateralnih odnosa.

U više navrata se predlaže i ističe intenziviranje ekonomske suradnje dvije zemlje. Međutim, rijetko je tema razgovora kako učiti iz iskustva zemalja regiona i kako pozitivne primjere iz prakse primjeniti i implementirati u BiH.

Jedan takvih primjera je velika kampanja zapošljavanja koja se trenutno provodi u Turskoj. 

S obzirom da su prepoznali veliki potencijal investiranja u mladu populaciju, Turska nudi vrlo atraktivne poticaje za povećanje proizvodnje i zaposlenosti, piše istihdamseferberligi.org, prenosi Akta.ba.

Pod određenim poticajima koji smanjuju premije i porezno opterećenje poslodavaca, plaće radnika također pokriva država u određenim situacijama.

Ovi poticaji koji će se nastaviti i nakon decembra 2020. također će dati prednost stranim ulagačima i olakšati im poslovanje.

Turska kroz program “Bez ograničenja za poticaje” nudi 12 mjeseci sigurnih premija i poreznih potpora za novo zapošljavanje u okviru kojeg država plaća poreze i premije osiguranja za svakog novog radnika.

Pored toga u okviru tri mjeseca nude pomoć za kratkotrajno zapošljavanje, u okviru ovog programa poručuju "Sačuvajte svoju stopu zaposlenosti, u dane koje ne možete platiti država će vam pomoći”.

U nastavku pročitajte sedam izdvojenih i svijetlih primjera podrške i poticaja države Turske poslodavcima, koji bi, da ima volje, mogli biti dobar primjer i bh. vlastima za uvođenje olakšica privrednicima u BiH. 

1. Podrška za nove premije socijalnog osiguranja i poreze

Za novo zapošljavanje, poslodavci neće plaćati premije socijalnog osiguranja ili porez 12 mjeseci. Ova podrška produžena je na 18 mjeseci za žene, mlade i invalide. U zapošljavanju kroz proizvodne i informatičke sektore povećana je razina podrške.

2. Odobrenje za kratkoročno zapošljavanje

Za poslodavce koji moraju privremeno smanjiti radne sate, vlada će ih podržati kroz kratkoročne isplate radnog staža u trajanju od tri mjeseca. Prijave se vrše putem ISKURI.

3. Dodatni popust za razvoj

Uz dodatak na 5 posto popust za redovne platiše doprinosa, država će nastaviti s dodatnim popustom 6 posto ukoliko ste u posebnim zonama, a koje su prioritetne u smislu razvoja.

4. Potpora minimalnoj plaći

Ukoliko poslodavac ima ispod 500 radnika koji su uposleni 12 mjeseci u 2019., dobit će po 150 TL mjesečno, a ako ima preko 500 radnika bit će isplaćen 101 TL u minimalnoj podršci.

5. Popust od 5 posto za redovne isplate

Za poslodavce koji redovito plaćaju premije socijalnog osiguranja, vlada će osigurati dodatni popust od 5 posto.

6. Prvo osposobljavanje na radnom mjestu, a zatim podrška zaposlenju

Radno osposobljavanje za strukovno zanimanje pruža priliku zaposlenima i osobama koje traže posao. Vlada će osigurati podršku za slučaj osiguranja za polaznike koji pohađaju programe obuke tokom 3 mjeseca. Oni koji pohađaju edukacije iz područja proizvodnje i informatike, bit će plaćeni za 6 mjeseci, a oni koji pohađaju programe iz oblasti cyber sigurnosti, kodiranja ili obnovljive energije bit će plaćeni 9 mjeseci.

7. Podrška za plaće i osiguranje za one koji pohađaju obuku na radnom mjestu

U okviru saradnje na području strukovnog osposobljavanja i razvoja vještina osmišljavaju se kursevi stručnog usavršavanja kako bi se obrazovala kvalificirana radna snaga koju zahtijeva tržište rada. Naknade i osiguranje polaznika pokriva država.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti